Thursday, September 22, 2011

BN Peralat Mahkamah Untuk Membuli Pihak Lawan?

"Sekiranya Mat Sabu didapati bersalah, beliau akan dihukum masuk penjara selama dua tahun dan didenda. Sekiranya ini berlaku, beliau boleh ditegah dari bertanding dan berkempen di dalam pilihanraya umum yang akan datang. Adakah ini taktik BN untuk mengelak dari menghadapi Mat Sabu di dalam pilihanraya yang akan datang memandangkan perbicaran beliau dijadualkan pada Disember 2011?" - Teresa Kok

Jauh panggang dari api untuk mengharapkan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (Mat Sabu) mengaku beliau membuat tohmahan yang memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor, 21 Ogos lalu.

Tidak mungkin dan tidak akan berlaku apa yang diharapkan kerana Mat Sabu jenis tidak mengaku apa yang dilakukan.

Ingatklah kembali dalam kes khalwatnya dulu, mana dia nak mengaku.

Bukan itu sahaja, Mat Sabu semalam mendapat sokongan apabila lebih 100 penyokongbya berkumpul di luar pekarangan mahkamah sejak jam 8 pagi, Turut kelihatan Timbalan Pesuruhjaya PAS 1 Negeri, Khalid Man dan Pengerusi DAP negeri, Chow Kon Yeow.

Kerana tidak mengaku, hakim pada perbicaraan semalam, menetapkan 27 Oktober sebagai tarikh sebutan semula dan 5 hingga 9 Disember sebagai tarikh perbicaraan kes.

Malah, bagi Teresa Kok iaitu Exco Kanan Kerajaan Negeri Selangor menyifatkan kes Timbalan Presiden Pas yang didakwa memfitnah anggota polis yang terbunuh ketika serangan komunis ketika zaman British menunjukkan Kerajaan Barisan Nasional (BN) sekali lagi mempergunakan mahkamah sebagai saluran politik.

Ia bertujuan menakut-nakutkan, membuli dan memenjarakan lawan politik mereka.
Sekiranya Mat Sabu didapati bersalah, beliau akan dihukum masuk penjara selama dua tahun dan didenda.

Sekiranya ini berlaku, beliau boleh ditegah dari bertanding dan berkempen di dalam pilihanraya umum yang akan datang. Adakah ini taktik BN untuk mengelak dari menghadapi Mat Sabu di dalam pilihanraya yang akan datang memandangkan perbicaran beliau dijadualkan pada Disember 2011?

Pada Khamis lepas, Perdana Menteri Najib Razak telah mengumumkan reformasi politik di Malaysia dengan kata-kata manis seperti “mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik” dan “Malaysia menjadi lebih terbuka lagi dinamik demokrasinya."

Tidak sampai seminggu telah berlalu, lawan politik beliau Mat Sabu telah pun didakwa di mahkamah atas pendapat perbadinya mengenai sejarah. Kebebasan bersuara dan meluahkan pendapat tidak dipedulikan begitu sahaja.

Kata Teresa, Perdana Menteri yang benar-benar berfikiran terbuka dan dinamik haruslah sedar bahawa perbezaan pendapat mengenai penterjemahan sejarah tidak sesuai dibahaskan di bilik mahkamah tetapi haruslah diselesaikan melalui dialog dan perbahasan di dalam ruang akademik.

“Lebih-lebih lagi, kenyataan Mat Sabu tidak memfitnah sesiapa. Beliau juga tidak mengapi-apikan sebarang isu perkauman ataupun agama, berbeza sekali dengan Utusan Malaysia dan Perkasa yang telah berulang kali mengeluarkan kenyataan yang mengapi-apikan sentimen perkauman, rasa benci and berbohong tanpa dikenakan sebarang tindakan oleh kerajaan. Mereka dibiarkan menyemai benih-benih ketakutan dan kebencian secara bebas. Pendakwaan Mat Sabu membuktikan kerajaan bersifat berat sebelah dan mengamalkan pendakwaan secara pilih kasih. Saya mengutuk serangan bomb petrol ke atas kediaman Mat Sabu semalam. Saya juga mengutuk ugutan simbahan asid yang diterima oleh beliau melalui SMS sebelumnya, “ demikian kata Teresa Kok seperti dipetik Sinar Harian 22 September 2011.

Menurutnya, ugutan sebegini terhadap beliau dan keluarga beliau adalah jenayah dan harus didakwa di mahkamah. Saya mengulang seruan saya kepada Polis DiRaja Malaysia untuk menyiasat kes ini, menangkap orang yang bertanggungjawab dan menyediakan pelindungan sewajarnya kepada beliau dan keluarganya.Saya juga menggesa pemimpin Barisan Nasional supaya mengeluarkan kenyataan akhbar untuk mengutuk ugutan terhadap Mat Sabu agar menunjukkan pendirian mereka menentang keganasan di dalam bidang politik,” tegas Teresa.

Semalam, Mat Sabu mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di Butterworth atas dakwaan membuat tohmahan yang memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor, , 21 Ogos lalu.

Mat Sabu didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan. Selain itu, beliau turut berdepan dengan pertuduhan pilihan mengikut seksyen sama dengan memfitnah tiga anggota polis yang mempertahankan diri dalam serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950.

Mat Sabu didakwa memfitnah anggota-anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Feb 1950, dengan mengetahui bahawa tohmahan yang dibuat akan merosakkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka.

Mohamad didakwa melakukan kesalahan itu dalam ucapan kepada orang ramai pada 10 malam hingga 12 tengah malam 21 Ogos di hadapan Pusat Asuhan Tadika Islam ) Al-Fahmi, Markas Tarbiyah Pas, Padang Menora, Tasek Gelugor.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau didenda atau kedua-duanya.

Bagi pertuduhan alternatif, Mohamad didakwa telah memfitnah anggota-anggota polis iaitu Konstabel Marin Abu Bakar Daud, Konstabel Jaafar Hassan dan Konstabel Yusoff Rono serta ahli keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Feb 1950, dengan membuat tohmahan dalam ucapan kepada orang ramai pada masa, tarikh dan tempat yang sama.

Pertuduhan itu mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan, membawa hukuman penjara sehingga dua tahun atau didenda, atau kedua-duanya.

Pertuduhan dibuat selepas aduan daripada tiga orang ahli keluarga anggota polis yang terkorban dalam serang pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong, iaitu Jamilah Abu Bakar, Azlas Jaafar dan Nazir Yusoff.

Mohamad yang memakai baju kemeja hijau dengan jaket berwarna biru dan berseluar hitam kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin.

Terdahulu, tiga Timbalan Pendakwa Raya yang diketuai Mohamad Hanafiah Zakaria, memohon mahkamah menetapkan jaminan RM50,000 dengan seorang penjamin kepada tertuduh.

Namun selepas rayuan oleh peguam Hanafiah Maidin dan Aminuddin Zulkifli, yang mewakili pemimpin PAS itu, Hakim Ikmal Hishan menetapkan jaminan sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin.

Ikmal Hishan juga menetapkan 27 Oktober sebagai tarikh sebutan semula dan 5 hingga 9 Disember sebagai tarikh perbicaraan kes.

No comments: