Saturday, December 15, 2012

Rating Najib Naik - Sokongan Pengundi 30 Tahun, Cina & India Meningkat


Daripada www.hambali1.blogspot.com

Apabila satu tinjauan yang dijalankan selepas pengumuman Belanjawan 2013 menunjukkan populariti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meningkat - walaupun satu takah iaitu ke takah 65 peratus pada November berbanding 64 peratus pada Jun tahun ini - media propembangkang jelas tawar hati.

Malaysiakini meletakkan berita itu hanya tiga paragraph sahaja berbanding berita lain yang disiarkan hampir secara penuh.

Ini jelas membuktikan betapa media propembangkang khsususnya Malaysiakini kurang seronok jika rating Najib naik.

Kata Malaysiakini “Belanjawan terakhir sebelum pilihan raya umum ke-13 itu, yang perlu diadakan sebelum Jun 2013 dilihat sebagai 'belanjawan pilihan raya' yang mencadangkan antara lainnya bayaran tunai kepada isirumah berpendapatan rendah dan golongan muda.


Tinjauan itu dijalankan pusat kajian Merdeka Center di antara 22 Oktober hingga 20 November - kira-kira sebulan selepas pembentangan Bajet 2013, sebelum perhimpunan agung Umno - untuk menilai persepsi pengundi ke atas perkembangan semasa di dalam negara,”

Apapun yang nyata, populariti Najib tetap mengalami peningkatan pada ketika pembangkang berusaha memperkecilkan sumbangan Perdana Menteri.

Berasaskan kajian ini, biarpun orang Melayu belum berubah sikap menyokong Najib namun sikap orang Cina dan India semakin berubah kea rah menyenangi dasar-dasar diperkenalkan oleh Najib.

Kenyataan Merdeka Centre menyebut, sebagaimana dijangka, kajian ini mendapati tahap puas hati ke atas Perdana Menteri bertambah baik di kalangan pengundi berusia 30 tahun, meningkat daripada 61 peratus pada Mei 2012 kepada 68 peratus pada November 2012.

"Peningkatan ini kemungkinan disebabkan fokus ke atas segmen pengundi ini, yang dijanjikan secara langsung dengan bantuan wang tunai, rebat untuk membeli telefon dan juga disebabkan anjuran karnival kerja, aktiviti sosial dan program-program hiburan," kata Merdeka Center.

Pengarah Eksekutif Merdeka Center, Ibrahim Suffian, berkata tahap populariti Najib di kalangan kaum Cina turut mengalami sedikit peningkatan berbanding kaum Melayu.

"Kajian kali ini didapati tahap populariti Najib di kalangan kaum Cina meningkat. Kemungkinan kerana bajet dan juga tiadanya sebarang isu besar sepanjang tempoh kajian," katanya lagi.

Ibrahim berkata, meskipun tahap puas hati ke atas Perdana Menteri masih tinggi, kajian ini juga mendapati bahawa pandangan pengundi ke atas kerajaan kekal tidak memuaskan, hanya 48 peratus responden mengatakan mereka "gembira dengan kerajaan." Paras semasa tidak berubah berbanding situasi Mei lalu.

"Di kalangan orang Melayu, paras yang mengatakan mereka gembira dengan kerajaan merosot daripada 65 peratus kepada 63 peratus. Bagaimanapun angka membabitkan kaum India meningkat daripada 46 peratus kepada 52 peratus antara Mei dan November lalu," katanya.

No comments: