Friday, October 10, 2008

APAKAH MULUT NIK AZIZ, HADI SEMAKIN BACUL

Amboi,amboi...sedap sungguh mulut dua Tok Guru kita membuat komen mengenai keputusan Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi enggan mempertahankan jawatannya pada persidangan agung Umno Mac depan.

Nampaknya mereka - Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang – berlagak macam tukang nujum yang pandai membaca dan meramal hal orang lain.

Mereka juga bermain wayang apabila pada suatu ketika ‘menghentam Pak Lah’ tetapi tiba-tiba menjadi baik kerana mempersoalkan kenapa Abdullah tiba-tiba meletak jawatan.

Kata Nik Aziz, tentunya ada sesuatu yang tidak kena apabila Abdullah tiba-tiba membuat pengumuman demikian.
"Kalau Dato' Seri Abdullah yakin tak bersalah kenapa nak letak jawatan. Sebaliknya dari awal lagi kena letak jawatan jika rasa bersalah, ini baru dinamakan bertanggungjawab.
"Yang suruh letak jawatan itu adalah orang, tetapi mandat yang diberi oleh rakyat kepada beliau itu mesti dipertanggungjawabkan," kata Menteri Besar Kelantan semalam.
Mursyidul Am PAS itu berkata, Abdullah dianggap sebagai mencalar mandat yang diberi rakyat selama ini apabila tiba-tiba enggan memikul tanggungjawab diberi rakyat.
Beliau tidak wajar berbuat demikian semata-mata menyahut desakan beberapa ahli dalam Majlis tertinggi Umno jika berkeyakinan dapat menguruskan pentadbiran negara dengan baik.
Bagaimanapun kata beliau tentunya ada sesuatu yang tidak kena apabila Perdana Menteri melepaskan jawatan hanya kira-kira setahun selepas pilihan raya umum ke-12.
Sambil merujuk kepada dirinya, Nik Aziz berkata beliau sebelum ini pernah acap kali didesak Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Tan Sri Annuar Musa supaya meletakkan jawatan.
"Walaupun beberapa kali saya diminta supaya letak jawatan, tetapi saya tak letak, kenapa saya nak letak sebab saya yakin yang saya tak bersalah,”
Nik Aziz sungguh tidak menginsafi dan meneliti diri sendiri sebelum bercakap.

Abdullah meletak jawatan bukan kerana didesak oleh Pas.

Bagaimana agaknya gelabah Nik Aziz kalau ada orang berbuat terhadapnya umpamanya oleh Datuk Husam Musa atau sebagainya.

Masalahnya Nik Aziz ini jenis menongkak langit – tidak reti berundur – walaupun Tun Dr Mahathir Mohamad dan Abdullah kini sudah berundur.

Berbeza dengan Pas, kalau Nik Aziz undur, Pas Kelantan akan pecah. Tapi sampai bila dia mahu berada di tampuk kuasa. Apakah Allah tidak akan mencabut nyawanya?

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily semalam berkata PAS menganggap bahawa keputusan Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk tidak mempertahankan jawatannya dalam Perhimpunan Agung Umno Mac depan lebih sebagai suatu masalah dalaman bagi parti tersebut.

Katanya: "Saya berharap agar dalam tempoh peralihan ini Perdana Menteri akan berjaya melaksanakan inisiatif-inisiatif memperkukuhkan institusi negara yang sedang diusahakannya itu iaitu menubuhkan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman yang diberi mandat dalam pelantikan hakim, membentangkan rang undang-undang Suruhanjaya Pencegahan Rasuah di Parlimen dan menubuhkan Suruhanjaya Aduan Khas bagi memperkukuhkan integriti dan keberkesanan agensi penguatkuasaan.”
Di samping itu, inisiatif untuk memperluaskan jaringan keselamatan sosial agar rakyat yang miskin dapat dibantu juga ditunggu-tunggu, katanya.
Sekurang-kurangnya dengan terlaksananya inisiatif-inisiatif ini beliau akan berjaya meninggalkan jasa yang boleh dikenang oleh rakyat dan negara, katanya.
Presiden PAS juga berharap Perdana Menteri tidak membiarkan masalah-masalah ini berlarutan sehingga diwarisi pula oleh sesiapa juga pewarisnya nanti.
PAS berharap agar proses peralihan kuasa ini akan berjalan dalam suasana yang baik dan lancar tanpa menjejaskan kestabilan negara dan ketenteraman rakyat, ujarnya.

Wahai Haji Hadi, kalau benar mahukan suasana baik, kenapa biarkan anak buah menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil kuasa melalui ‘pintu belakang’?

Jangan bersendiwaralah wahai Presiden Pas. Hakikatnya, kepimpinan kamu juga semakin tercabar dan perpecahan Pas semakin ketara kini kerana ramai yang mahu menjadi Menteri di bawah kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Anwar. Kamu akan jadi apa Haji Hadi?

No comments: