Wednesday, October 15, 2008

KIT SIANG MAKIN TUA MAKIN PENYANGAK

Di Dewan Rakyat semalam Penasihat DAP, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) menggelar Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan BN (BNBBC), Datuk Seri Tiong King Sing sebagai samseng dan timbalannya, Datuk Bung Moktar Radin sebagai orang utan.

Amboi-amboi sedap mengata orang!

Kenapakah dengan Kit Siang ini, semakin tua semakin penyangak. Dulu dia yang samseng, juara semua perkara. Ini menggelar orang lain pula samseng.

Kit Siang menghemburkan kata-kata itu ketika menyifatkan lawatan sambil belajar Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) ke Taiwan pada September lalu digunakan Kit Siang untuk menggelar King Sing sebagai samseng Bung Moktar sebagai orang utan.

Kata-kata kesat Kit Siang itu dilontarkan berikutan tindakan King Sing dan Bung Mokhtar yang bangun untuk mencelah bagi menjawab tuduhan Penasihat DAP itu yang mendakwa Ahli Parlimen BN menggunakan wang rakyat untuk ke Taiwan tetapi tidak mendapat faedah daripada lawatan tersebut.

Kit Siang menegaskan, beliau tidak akan memberi laluan kepada samseng dan orang utan iaitu merujuk kepada King Sing dan Bung Mokhtar yang bangun untuk mencelah.

''Belajar dari Taiwan tidak bertamadun, inilah belajar samseng dari Taiwan," katanya semasa membahaskan Bajet 2009 pada sidang Dewan Rakyat semalam.

Bung Mokhtar yang tidak berpuas hati dengan tindakan Kit Siang menegaskan, Ahli Parlimen daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga pergi ke Taiwan untuk memujuk mereka untuk melompat parti.

Tiga ahli Parlimen PKR, iaitu Chua Tian Chang (PKR-Batu), Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang), Fuziah Salleh (PKR-Kuantan) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor Bukit Lanjang, Elizabeth Wong ke Taiwan untuk mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen BN.

Kit Siang bagaimanapun enggan menjawab pertanyaan Bung Moktar tersebut tetapi terus merendah-rendahkan negara dengan menyatakan kini Malaysia telah mundur daripada Taiwan.

King Sing kemudian bangun mencabar Kit Siang agar membuat kenyataan itu di luar Dewan Rakyat tetapi Ahli Parlimen Ipoh Timur itu tidak memberi sebarang maklum balas cabaran Ahli Parlimen Bintulu tersebut.

Beliau kemudiannya meneruskan perbahasan dengan menyatakan selepas 51 tahun Merdeka, Malaysia berada di belakang Taiwan walaupun negara itu dulu adalah lebih mundur daripada negara ini.

No comments: