Friday, October 17, 2008

KIT SIANG YANG SAKIT JIWA

Bab mengata orang sedap sungguh!

Itulah perangai Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Beliau yang menyambung perbahasan di Dewan Rakyat semalam setelah berbahas hampir satu jam setengah kelmarin n tidak mendengar nasihat Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee yang berulang kali meminta beliau menamatkan perbahasan kerana sudah terlalu lama.

Ahli Parlimen Ipoh Timur itu dalam perbahasannya berulang kali mendakwa pelbagai perbuatan rasuah dilakukan kerajaan seperti pemberian kontrak rangkaian jalur lebar berkelajuan tinggi (HSBB) kepada TM Berhad, pembelian helikopter daripada Eurocopter bagi menggantikan pesawat Nuri yang digunakan oleh Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Bagaimana hebat Kit Siang mengemukakan hujahnya tetapi menjadi kelu dan tidak dapat menjawab celahan beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mengenai kes rasuah dua Exco Perak.

Ahli Parlimen BN merujuk kepada kes rasuah dua Exco Perak iaitu Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Modal Insan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Mohd. Osman Mohd. Jailu dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Pertanian dan Perdagangan Negeri, Jamaluddin Mohd. Radzi yang disyaki terlibat dalam perbuatan rasuah berkaitan satu projek perumahan di Seri Iskandar, Perak.

Amat jelas, apabila diasak dengan kes rasuah berkenaan ketika beliau membuat pelbagai dakwaan rasuah terhadap kerajaan dan UMNO, Kit Siang jadi sasau.

Kit Siang sebaliknya berkata, Parlimen perlu sediakan unit mental untuk Ahli Parlimen BN yang bangun mencelah iaitu Dr. Mohd. Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat), Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatangan) dan Datuk Seri Tiong King Sing (BN- Bintulu).

"Parlimen perlu ada unit mental, mahu pergi ke hospital sakit jiwa Tanjung Rambutan, mungkin mahu masuk ke Tampoi," katanya menjawab celahan-celahan yang dibuat Ahli Parlimen BN pada perbahasan Bajet 2009 di Dewan Rakyat semalam.

Itulah perangai Kit Siang, mengata orang sedap tetapi apabila kena batang hidung sendiri cuba berdalih dengan mengatakan orang lain sakit jiwa.

Yang sebenarnya sakit jiwa ilah Kit Siang, kalau tidak tak kan segalanya buruk bagi

No comments: