Monday, October 13, 2008

PAK LAH TERPAKSA & DIPAKSA

Ketika bermesyuarat dengan Dr Mahathir sekitar 1999 yang turut disertai Tun Daim Zainuddin, apabila nama Najib diajukan, Dr Mahathir berkata “kalau beri pada Najib, Rosmah yang memerintah!”.Oleh Bekas Budak Tingkat 37 PWTC


Amboi-amboi manisnya.....puji Pak Lah, tatang Pak Lah dan kononnya pengorbanan besar dengan tidak mempertahankan jawatan sebagai Presiden Umno.

Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi adalah satu pengorbanan yang besar dan harus dihormati.

Betulkah demikian Tan Sri?
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata keputusan yang dibuat Abdullah itu mempamerkan bahawa beliau lebih mementingkan parti daripada diri sendiri.

Kesian Pak Lah. Dia tidak ditegah atau diratapi seperti mana Tun Dr Mahathir Mohamad ketika mengumumkan mahu berundur, semua ahli Majlis Tertinggi (MT) menerpa ke arahnya.

Khabarnya Datuk Seri Rafidah sampai terpatah kasut tingginya dengan laungan “Why, why....why?”

Tetapi apabila tiba giliran Pak Lah? Kalau mahu disebut bahasa biasa: “Boleh blah la...”, “Baguihlah hang pi...” atau “Molek benar....cepat...cepat lagi bagus”.

Itulah nasib Pak Lah yang cuba menjadi “Mr. Nice” akhirnya terpaksa memujuk atau berbaik-baik dengan perasaan sendiri dan hati sendiri kerana pintu dibuka untuk menolaknya keluar, bukan seperti Presiden UMNO yang sebelum ini yang diratapi.

Hakikatnya kalau diselami cara Pak Lah dihumbankan, adalah suatu tindakan jelek oleh kebanyakan pemimpin dan penyokong UMNO.

Lupakan seketika kritikan Dr Mahathir terhadapnya tetapi kenangkan kembali bagaimana Pak Lah menyelamatkan UMNO dan Dr Mahathir apabila digugat oleh reformasi Anwar pada 1988 dan pilihan raya umum 1999.

Sebagai orang yang pernah naik turun PWTC, masih kuat dalam ingatan saya bagaimana Pak Lah berusaha memulihkan Dr Mahathir daripada imejnya sebagai ‘Mahafiraun’, “Mahazalim” dan sebagainya.

Saya akui Pak Lah slow tetapi tegas. Beliau berusaha keras dengan Ketua-Ketua Penerangan ketika itu – Tan Sri Mohd Yusof Nor dan Datuk Mustapa Mohamed – bagi menjamin UMNO diterima semula.

Namun suatu rahsia yang paling menarik untuk dikongsi ialah apabila Dr Mahathir berdepan dengan masalah melantik Timbalan Perdana Menteri yang juga akan menjadi Timbalan Presiden UMNO.

Untuk menyaingi Anwar, Dr Mahathir tidak boleh melantik Najib.
Malah ada yang memberitahu saya ketika beliau turut bermesyuarat dengan Dr Mahathir yang turut disertai Tun Daim Zainuddin, apabila nama Najib diajukan, Dr Mahathir berkata “kalau beri pada Najib, Rosmah yang memerintah”.

Jadi tidaklah sesuatu yang menghairankan apabila Pak Lah dipilih oleh Dr Mahathir kerana selain imej yang bersih dan berketurunan orang baik-baik, Pak Lah memiliki kefahaman Islam yang mendalam.

Dengan pelantikan Pak Lah, UMNO kembali bertaut dan keyakinan Dr Mahathir memang tinggi dan kerana itu mengumumkan mahu melepaskan UMNO pada Perhimpunan 2002 lagi.
Tidakkah ini menunjukkan Pak Lah diyakini dan tidak ada lagi pemimpin yang lebih layak ketika itu. Sebut sahajalah yang lain, semuanya ada masalah sendiri – Tan Sri Muhamad Muhd Taib? Muhyiddin sendiri dan apa lagi Najib.

Sementara Tengku Razaleigh Hamzah dan Datuk Seri Rais Yatim jauh sekali!
Siapa mudah lupa di sini? Budi dan sokongan Pak Lah kepada Dr Mahathir atau Budi Dr Mahathir melantik Pak Lah.

Dalam andian lain, hakikatnya begini: Dr Mahathir terpaksa mencari seseorang yang boleh dimasukkan ke gelanggang untuk beradu dengan Anwar dalam konteks politik bagi membolehkan Dr Mahathir menumpukan kepada penyelesaian krisis ekonomi yang melanda ketika itu.

Dengan adanya Pak Lah, Dr Mahathir akan lega sedikit kerana serangan-serangan politik boleh ditapis oleh Pak Lah dan pada ketika yang sama, serangan dari luar mudah ditangkis kerana Pak Lah bekas Menteri Luar yang dianggap ‘paling berjaya’ malah melebihi Tan Sri Ghazali Shafie dalam soal-soal diplomasi dan hubungan ekonomi!
Melihat kepada jasa Pak Lah ini, rasanya dengan perbuatan “Blahlah Pak Lah...atau cepat-cepat berambus” bukan caranya ahli UMNO dan pemimpin yang tamakkan kuasa melakukan kepada beliau.

Benar, Pak Lah terpaksa mengundurkan diri kerana kelemahan pentadbirannya tetapi Formula 2010 sudah cukup baik dan kenapa mesti dipercepatkan kepada Mac 2009?
Bukanlah ini namanya memaksa dan dipaksa?

Kenapa kita ahli UMNO terikut-ikut dengan pembangkang kerana kalau benar Najib mahukan dua tahun sebelum pilihan raya umum akan datang, pengunduran pada 2010 masih memadai dan Najib pun tidaklah tua sangat – baru 57 tahun!
Dengan melepaskan kepada Najib begitu awal, apakah terjamin UMNO akan kembali bertaut.

Persoalan asas, ialah apakah Rosmah sudah berubah?
Seperkara lagi jpada 1998-199, penolakan Dr M terhadap Najib hanya kepada faktor Rosmah semata-mata tetapi kini, Najib turut diasak dengan pelbagai tuduhan dan paling besar dikaitkan dengan kes Altantuya.

Mampukah Najib membersihkan dirinya daripada kes ini dan apakah kaitan kes ini dengan Altantuya tidak akan mengait, menyusah dan membebankan Najib untuk menjadi seorang Perdana Menteri yang berwibawa, bersih dan bertakwa?

Soalnya persepsi politik kini menekan Najib kerana walaupun sudah bersumpah, rakyat masih tertanya-tanya benarkah Najib dan Rosmah tiada kaitan dengan Altantuya.

No comments: