Thursday, January 23, 2014

Anwar, PKR Ajar Anak Muda Menjadi 'Kurang Ajar'!


Blog hambali1 menyebut, semakin jelas bahawa Parti Keadilan Rakyat (PKR) memang parti yang mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar.’

Pemimpin pembangkang, khususnya Datuk Seri Anwar Ibrahim mengajar anak muda menjadi ‘kurang ajar’ dengan melakukan pelbagai perbuatan biadap, selain mengadakan perhimpunan haram.

Bagi Anwar, yang penting ialah menunjukkan kepada rakyat bahawa pemimpin UMNO lemah dan pemimpin pembangkang lebih berkarisma.


Kelmarin, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, mempertahankan tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Machang Bubuk, Lee Khai Loon yang menyumbat kangkung ke mulut patung menyerupai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak

Anwar mempertahankan perbuatan ‘kurang ajar’ itu dengan berkata, tindakan Lee itu bukan bertujuan menghina perdana menteri, oleh itu beliau tidak perlu memohon maaf.

Anwar juga bertegas tidak akan memohon maaf di atas perbuatan sekumpulan penyokongnya yang memijak dan membakar bendera Jepun bagi membantah halangan yang dikenakan terhadap beliau.

Bagaimanapun Penasihat PKR itu tetap menyelar tindakan kumpulan kecil berkenaan yang memijak lakaran bendera tersebut.

"Kenapa saya pula perlu minta maaf? Bukan saya yang buat...malah saya yang dihina. Orang yang hina itulah yang perlu minta maaf," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Ibu Pejabat PAS di Kuala Lumpur, semalam.

Dengan menyebut HINA itu, beliau merujuk kepada Kerajaan Jepun yang menghalangnya memasuki negara itu.

Benarkah pemerintah Jepun itu HINA seperti yang dikatakan Anwar?

Pada Selasa, sekumpulan penyokong Anwar bertindak agresif memijak dan membakar lakaran bendera Jepun kerana berang dengan tindakan kerajaan negara berkenaan yang menghalang pemimpin mereka memasuki Jepun pada Ahad lalu.

Menurut Anwar, beliau menyokong hak kumpulan itu untuk berhimpun tetapi menyelar tindakan mereka dengan menyifatkan ia sebagai perbuatan melampau.


"Saya setuju mereka berhimpun di hadapan Kedutaan Jepun tetapi membantah perbuatan memijak bendera tersebut. Saya fikir tidak perlu buat begitu," katanya.


Mengenai sokongannya kepada ADUN Machang Bubuk itu, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, turut yakin insiden itu tidak akan mencetuskan ketegangan kaum seperti tragedi 13 Mei 1969.

"Saya menafikan ia bertujuan menyakiti atau menghina perdana menteri. Beliau hanya nak sampaikan mesej tentang derita yang dilalui rakyat pada hari ini" katanya pada sidang media selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat, semalam.

Menurutnya, kejadian itu berkait rapat dengan masalah ekonomi dan kenaikan harga barang yang perlu dihadapi rakyat pada hari ini.

Pada 15 Januari lalu, Lee mengetuai 'flash mob' kangkung di Pulau Pinang dan bertindak menyumbat sayur itu ke dalam mulut patung menyerupai Najib.

Tindakan tersebut turut membangkitkan kemarahan Umno Pulau Pinang yang kemudiannya mengadakan demonstrasi di negeri itu serta mengancam akan melakukan rusuhan kaum kedua.

Pada Selasa, Lee menegaskan beliau tidak akan memohon maaf atas perbuatannya menyuapkan kangkung ke dalam mulut patung menyerupai perdana menteri sebagaimana digesa Penasihat DAP Lim Kit Siang. 

Beliau sekali lagi mengulangi tindakan itu merupakan cara untuk menagih keprihatinan Najib supaya memahami kesusahan rakyat yang tertekan dengan kenaikan harga barang dan tidak bertujuan menghina sesiapa. “Saya tidak akan tunduk kepada kenyataan perkauman dan keganasan Umno.

Mereka adalah pencetus kepada apa yang berlaku baru-baru ini," kata Lee. Tidak kiralah sama ada dia Melayu, Cina atau India – modus operandinya sama – cakap dan buatlah apa cara sekali pun asalkan boleh memalu dan mengaibkan pemimpin UMNO dan BN.

Tujuannya ialah dengan cara mempersenda dan memperlekehkan pemimpin UMNO dan BN, rakyat akan dapat diyakinkan bahawa kerajaan sekarang lemah.

No comments: