Thursday, May 14, 2009

RPK DIHENTAM RAKAN-RAKAN PEMBLOG

CUBIT-CUBIT
13 Mei 2009

SEORANG pembaca telah memanggil perhatian Si Keldai kepada beberapa tulisan blog yang mempertikai kewibawaan RPK (Raja Petra Kamaruddin).

Mengetuai tulisan mengkritik RPK ialah Ahiruddin Atan atau Rocky, pengasas Bloggers United yang sekarang jadi CEO akhbar Malay Mail dan Presiden Press Club. Komennya berjudul RPK my enemy?

Pemblog Big Dog menulis pada 11 Mei 09 dengan tajuk Raja Petra that I know: A friend and cyber anarchist

Dua hari kemudian Big Dog menghentam RPK sekali lagi dalam tulisannya berjudul Raja Petra the compulsive liar

Blog My Anger, It May be Yours Too mengandaikan RPK sudah mengalah dengan tulisannya bertajuk Is RPK offering a surrender?

Adat dan resam kehidupan ...jika anda selalu menghentam orang lain, bersedialah untuk kena hentam pula.

RPK sekarang sedang bersembunyi entah di mana. Ada yang mengatakan dia berada di luar negara. Dari tempat persembunyian dia terus melontarkan pelbagai tuduhan yang mengocak ketenteraman politik negara. Benar kata Big Dog bahawa RPK adalah anarkis siber (cyber anarchist) atau seorang penulis siber yang tidak memperdulikan undang-undang.

Bayangkan betapa besarnya ego seorang anarkis.

SI KELDAI

Nota:

Pada 23 April lalu, Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur mengeluarkan waran tangkap terhadap pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamaruddin kerana gagal hadir perbicaraan kes penerbitan artikel berunsur hasutan yang dihadapinya.

Hakim Rozina Ayob turut memerintahkan penjamin Raja Petra iaitu isterinya, Marina Lee Abdullah yang turut tidak hadir memberi surat tunjuk sebab.

Terdahulu, ketika kes berkenaan disebut kira-kira pukul 9.20 pagi, Rozina bertanyakan ketidakhadiran tertuduh kepada kumpulan peguam mewakili Raja Petra.

Seorang daripada peguam belanya, J. Chandra memberitahu, mereka tidak dapat menghubungi tertuduh atau isterinya mengenai kegagalan mereka berdua hadir ke mahkamah.

Bagaimanapun, Chandra memaklumkan, Raja Petra ada menyatakan alasan kenapa dia tidak hadir ke mahkamah hari ini melalui laman webnya.

‘‘Jadi kamu mahu mahkamah melayari laman web tertuduh untuk mengetahui alasan tersebut,’’ kata Rozina dengan sinis.

Chandra kemudian memberitahu, antara alasan Raja Petra dalam laman web tersebut ialah dia telah meletakkan dirinya dalam buangan dan tidak boleh menjejakkan kaki di Selangor kerana mendakwa telah menderhaka kepada keturunan diraja Selangor.

‘‘Dan disebabkan mahkamah ini terletak di dalam negeri Selangor maka sebab itu, anak guam kami tidak dapat hadir,’’ kata Chandra.

Pendakwaan yang diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya, Shahidani Aziz memohon agar satu waran tangkap dikeluarkan ke atas Raja Petra yang gagal hadir tanpa alasan munasabah.

Mahkamah hari ini sepatutnya mendengar sambungan perbicaraan kes Raja Petra yang dituduh menerbitkan satu artikel bertajuk Let‘s Send the Altantuya Murderers to Hell yang mengandungi ayat-ayat menghasut di laman web http://www.MalaysiaToday.com.

Raja Petra yang merupakan pengendali blog pertama didakwa atas kesalahan seumpama itu dituduh melakukannya di alamat No. 5, Jalan BPR5/5, Bukit Rahman Putra Sungai Buloh dekat sini pada 25 April 2008.

No comments: