Wednesday, May 20, 2009

SALAHUDDIN PERTIKAI KREDIBILITI LIMA HAKIM

Inilah perangai orang Islam PAS.

Bila memenuhi kehendak dan sesuai dengan keinginan mereka, hakim dan keputusan dianggap adil. Apabila bertentangan atau tidak mengikut kehendak mereka, keputusan hakim dipertikai.
Amat menghairankan sekali apabila Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayob mengatakan lima hakim yang akan mendengar rayuan Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin hari ini sewajarnya terdiri daripada mereka yang berintegriti.

Apakah Salahuddin menganggap Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Ramly Ali tidak berintegriti?

Apakah Salahuddin menganggap Ramly sebagai ‘berpihak kepada Barisan Nasional’?

Salahudin menyatakan perkara ini sebagai respon kepada permohonan Mohd Nizar kelamrin yang mahu mendapatkan panel lima hakim Mahkamah Rayuan untuk mendengar permohonannya mengetepikan keputusan mahkamah itu minggu lepas yang membenarkan penangguhan pengisytiharan Mahkamah Tinggi bahawa beliau adalah Menteri Besar Perak yang sah.

"Bukan hanya lima hakim sebaliknya hakim-hakim tersebut perlulah mereka yang mempunyai intergriti dan juga telus dalam menjalankan tugas mereka. Jika tidak kita bimbang keputusan Khamis nanti akan berpihak kepada Barisan Nasional (BN) kerana hakim yang mendengar rayuan itu,” kata Salahuddin.

Jelas awal-awal lagi Salahuddin mempersoalkan kredibiliti lima hakim berkenaan, walaupun menyokong penuh permohonan Mohd Nizar yang mahu mendapatkan panel lima hakim Mahkamah Rayuan untuk mendengar permohonannya.

Adilkah berbuat demikian? Saya fikir Salahuddin tidak wajar mempertikai atau cuba menghukum hakim-hakim berkenaan dengan tuduhan sedemikian.

Pada Isnin lalu, Peguam Leong Cheok Keng, yang mewakili Mohammad Nizar mengesahkan telah menghantar surat permohonan itu melalui faks ke pejabat Timbalan Pendaftar Mahkamah Rayuan.

Alasan permohonan itu ialah kerana kes tersebut, yang ditetapkan pendengarannya hari ini, membabitkan kepentingan awam, selain melibatkan isu dan persoalan perlembagaan, katanya.

Pada 11 Mei, Hakim Mahkamah Tinggi Dato' Abdul Aziz Ab Rahim mengisytiharkan Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah kerana mendapati Mohammad Nizar tidak pernah mengosongkan jawatan sebagai Menteri Besar kerana beliau tidak kehilangan kepercayaan majoriti anggota Dewan Undangan Negeri.

Maka riuh rendahlah orang PAS bersorak dan mengatakan demokrasi telah ditegakkan.
Berikutan keputusan itu, Dato' Seri Dr Zambry Abdul Kadir mengemukakan permohonan penangguhan pelaksanaan pengisytiharan itu yang telah didengar dan dibenarkan Hakim Mahkamah Rayuan Dato' Ramly Ali.

Mohammad Nizar kemudian memfailkan permohonan Rabu lalu untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Rayuan itu dan didengar hari ini.

Yang pasti apa yang disebutkan Salahuddin ini, kalaupun bukan berniat mempersoalkan kredibiliti hakim-hakim berkenaan, juga mempunyai cirri-ciri mempengaruhi apa juga keputusan hakim berkenaan terhadap permohonan Mohd Nizar hari ini.

No comments: