Thursday, December 31, 2009

BUKA BALIK FAIL AFIFA DAN….

Kisah salahlaku Anwar dan Shamsidar yang dikatakan hingga menzahirkan anak Afifa, bertambah-tambah dibincangkan di blog-blog. Kisah pertama kami sini, dikuti oleh Anwar -X yang boleh diperolehi pautan melalui sini dan terbaru adalah Bigdogdotcom sini.

Maklumat terbaru yang ingin diketengahkan adalah pegawai penyiasat polis yang memberi keterangan di mahkamah semasa itu, Tan Sri Musa Hasan memberitahu mahkamah semasa kes itu dibicara bahawa dia sendiri tidak dapat mengenalpasti empunya darah yang dikatakan dari anak tersebut Afifa.

Dia dikatakan memberitahu mahkamah ketika itu bahawa Azmin enggan membenarkan pihak polis mendapatkan sampel darah melalui doktor mereka dari anak Afifa tetapi hanya menerima sampel darah yang diambil sendiri oleh seorang doktor mereka.

Sampel darah yang diberi Azmin itu disyaki bukan dari Afifa tetapi anak Azmin dan Syamsidar yang lain. Anihnya pihak mahkamah telah membuang kes. Sepatutnya mahkamah mengarahkan dibuat satu lagi ujian lain.

Sebuah komen oleh komentar bergelar Laksa Mana di blog Bigdogdotcom menarik perhatian.

Disiarkan berikut:

Ini sudah jadi kes lain. Tilam itu tidak dibawa masuk lagi setelah Pendakwa mengubahkan isi tuduhan terhadap Anwar. Tetapi hal itu tidak ada kena mengena dengan perbuatan menipu DNA ini. Ini kes yang tersendiri. Jika benar maka Azmin, Anwar, doktor klinik dan mungkin Syamsidar juga boleh dipenjarakan sekali lagi.

Ini adalah kes ‘tampering with evidence’ atau menipu bahan bukti siasatan jenayah dan ‘obstructing justice’ atau ‘mengganggu perjalanan mahkamah’. Keduanya adalah kesalahan jenayah yang besar.

Untuk memudahkan Polis mulakan semula siasatan kes ini, satu Laporan Polis adalah sangat perlu. Di sini orang yang pro Anwar atau anti Anwar boleh membantu.

Bagi yang pro Anwar, boleh buat laporan polis bahawa Anwar telah di fitnah sekali lagi dan Polis harus menyiasati tuduhan ini untuk menjaga nama baik Anwar. (Ini sama dengan keadaan bila Azmin dan Faiz membuat Laporan Polis berkenaan buku 50 Dalil – akhir sekali Anwar tersangkut).

Bagi yang anti Anwar pula, boleh buat Laporan Polis bahawa Anwar telah melakukan jenayah menipu Polis pada 1998. Laporan itu boleh dibuat berasaskan Blog BigDog, Unspinner, AIDC dsbnya.

Tetapi ikut undang2 – Polis tidak perlu tunggu sesiapa pun membuat Laporan baru. Sebab ini adalah lanjutan siasatan daripada kes lama. Polis boleh semak semula fail 1998 dan membuka balik siasatan kes itu untuk memastikan jika benar Azmin dan Anwar telah memalsukan DNA Afifah.

Dan penyelesaiannya tersangat mudah. DNA Syamsidar, Azmin, Anwar dan seorang anak perempuan Syamsidar memang sudah ada dalam rekod Polis (daripada siatan 1998). Yang perlu sekarang hanya sampel darah Afifah untuk ujian DNA.

Sebenarnya saya hairan juga kenapa Polis masih tidak menutup kes ini dengan kemas dan rapat. Terdapat terlalu banyak fakta kes yang tidak disiasat dan didedahkan dengan sempurna. Penipuan DNA Afifah hanya satu contoh.

Sejak Anwar jadi Setiausaha Parlimen (1983?) Polis tahu dia gemar seks luar tabii. Ayahnya Pak Ibrahim juga terlibat dalam seks luar tabii dan Polis tahu saksi yang boleh sahkan perilaku ayah Anwar. Dan sekarang anak Anwar sendiri Ehsan yang baru kahwin, juga dikenali sebagai bisexual.

Para ulamak perlu kaji kenapa keluarga Anwar dilaknat Allah dengan sebegini teruk sekali.
Perkara ini mungkin menimbulkan sensitiviti dan dianggap masyarakat memalukan anak Afifa yang mula meningkat dewasa.

Kemungkinan masyarakat akan kata biar saja cerita mengaibkan ini ditutup selama-lamanya dari diheboh-hebohkan lagi hingga membabitkan ramai orang. Itu kami faham. Tapi kami juga tahu bukan anak ini yang bersalah.

Kalau kami kata perlu kerana amar makruf nahi mungkar, ada akan bersikap skeptik. Kami bertanya pula. Apa akan terjadi jika anak ini sudah dewasa dan mahu memulakan rumahtangga?

Tidak menolak kemungkinan bahawa Azmin sedia mewalikan anak ini untuk terus mentutup rahsia ini dari pandangan masyarakat. Seterusnya akad nikah pun tidak sah. Sheikh Yusof Qardawi pun tidak dapat mensahkan hukum tak sah ini.

Bayangkan apabila perkahwinan itu melahirkan anak-anak. Bukankah ianya luar nikah?

Perlu difahami bahawa kesalahan yang membabitkan zuriat adalah kesalahan besar dalam Islam. Agama kita mengeji dan menghukum seberat-beratnya perbuatan zina, liwat, dan lain-lain kesalahan seks kerana untuk memelihara zuriat umat Islam.

Ianya untuk kebaikan Afifa dan akan dapat memelihara zuriatnya seterus.

No comments: