Sunday, August 21, 2011

Layakkah Artis Yang 'Insaf' Berdakwah, Berceramah Agama di Masjid?

Siapa yang suka-suka jemput individu berceramah dalam masjid di Selangor?

Banyak sungguh kejadian di Selangor yang pelik-pelik, khususnya penceramah individu yang mendakwa diri mereka ustaz dan pihak-pihak tertentu khususnya pemimpin PAS tempatan pula gila dan taksub terhadap mereka.

Apakah kerana mereka popular ketika menjadi artis maka kedudukan mereka itu wajar dipergunakan untuk menjadi penceramah dan mampu menarik minat orang ramai?

Benar ada kalangan artis yang sudah ‘insaf’, tetapi apakah layak mereka menjadi penceramah? Cukupkah ilmu di dada mereka untuk memperkatakan sesuatu yang amat mulia, khususnya perkara berkaitan Islam?

Apakah dakwah dalam Islam boleh dilakukan sesiapa sahaja?

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.berpendapat dakwah perlu dilakukan dengan penuh hikmah serta tidak boleh menggunakan perkataan yang boleh menimbulkan rasa sakit hati orang ramai.

Beliau berkata dakwah adalah untuk mengajak orang ramai melakukan kebaikan dan sekiranya penyampaian ilmu menerusi dakwah itu menyakitkan hati banyak pihak, secara langsung ilmu yang yang disampaikan itu tidak dapat diterima.

"Sepatutnya dakwah lebih daripada itu. Bukan untuk sakitkan hati orang tetapi dakwah untuk mengajak sebab dakwah berkaitan dengan hati. Bila soal hati, sekiranya hati disakiti macam mana ilmu dan ajakan ini hendak sampai," di Sungai Petani semalam.

Mengulas insiden seorang bekas pelakon lelaki yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong serta beberapa Sultan lain dan mengkafirkan kerajaan dalam tazkirahnya kepada hampir 300 jemaah Masjid An-Nur, Kampung Melayu Subang, Jamil Khir berkata kejadian itu sesuatu yang tidak wajar dilakukan.

Tambahan pula berlaku dalam masjid yang menjadi tempat untuk beribadat dan bukan sebagai tempat untuk berpolitik sehingga menghina orang lain.

Mungkin kerana kejadian ialah sekali lagi Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah semalam bertitah supaya masjid di negeri itu tidak dijadikan gelanggang untuk berpolitik yang boleh memecah-belahkan perpaduan ummah.

Baginda berharap Jawatankuasa Masjid dapat mengaturkan pelbagai program yang dapat memberikan manfaat kepada seluruh kariah tanpa mengira usia dan status, titahnya pada majlis perasmian Masjid Desa Subang Permai.

No comments: