Wednesday, June 6, 2012

Sokong Bersih 3.0 - Ulama Sesat Dalam Majlis Syura PAS?


Tidak hairan jika Majlis Syura Ulama PAS akhirnya mengeluarkan kenyataan sokongan terhadap penganjuran Bersih 3.0.

Pertamanya, memang PAS berminat sangat dengan perhimpunan hingga rela ikut bontot pemimpin bukan Islam, Datuk S Ambiga yang meghalalkan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual);

Kedua, yang mmpengerusikan Majlis Syura, Datuk Nik Aziz Nik Mat pastinya akan menjamin majlis itu menyokong kuat Bersih 3.0 kerana sebelum ini beliau mengakui menaja mereka yang mahu datang ke Kuala Lumpur bagi tujuan itu;

Ketiga, berbeza dengan Majlis Fatwa Kebangsaan, PAS dan pemimpinnya adalah ‘pihak berkepentingan’ dalam perarakan Bersih 3.0 dan TIDAK MUNGKIN dan AMATLAH PELIK jika ia tidak merestui perhimpunan itu’ dan

Majlis Syura bersetuju, demi menentang kononnya ‘penyelewengan’ walaupun negara ini diperintah majoriti orang Islam dan Perdana Menterinya orang Islam, PAS tetap menentangnya dan dibolehkan mneyokong ketua bukan Islam yang terang-terangan ‘menentang Islam’.

Adalah tidak menghairankan jika Majlis Syura Ulama PAS memutuskan bahawa demonstrasi berkenaan tidak bercanggah dengan syariat Islam.


Malah badan tertinggi PAS itu menyatakan bahawa perhimpunan jalanan bagi menuntut reformasi pilihan raya di negara ini sebagai wajib bagi menyekat tindakan Barisan Nasional (BN) dan Umno yang didakwa membahayakan keselamatan negara.

UMNO dan BN membahayakan negara? Demonstrasi yang ditaja oleh pihak-pihak tertentu untuk menggugat pemerintahan yang ditegakkan melalui demokrasi TIDAK BERBAHAYA?

Kenyataan Majlis Syura PAS itu sekali gus menolak pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan yang memutuskan haram untuk umat Islam menyertai perhimpunan atau demonstrasi yang bertujuan tidak baik, melanggar undang-undang serta mencetuskan huru-hara dan kekacauan dalam negara.

Bagi PAS, demonstrasi itu "amat selari dengan syariat bagi menegakkan amar makruf dan nahi mungkar, bahkan ianya menjadi wajib apabila tiada cara lain yang lebih berkesan bagi menyekat kemungkaran dan tindakan Umno dan BN.

Apakah bagi PAS hanya demonstrasi cara terbaik? Pemikiran Nik Aziz dan Mohamad Sabu?


Majlis Syura Ulama PAS yang dipengerusikan Mursyidulnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membuat kenyataan : "Demonstrasi adalah salah satu cara makluman kepada awam mengenai ketidakpuasan hati terhadap sesuatu kezaliman, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan lain-lain setelah cara lisan tidak diendahkan oleh pihak berkuasa. Dalam konteks Malaysia hari ini demonstrasi 'duduk dan bantah' adalah salah satu cara terbaik menjatuhkan kezaliman khususnya sebagaimana yang telah berlaku di Mesir."

Hairan sungguh dengan PAS kerana ada kalangan pemimpin mereka yang mengatakan Bersih 3.0 tidak sama atau jangan dibandingkan dengan demonstrasi di Mesir. Mana satu niiii?

Majlis Syura Ulama PAS turut menegaskan bahawa demonstrasi Bersih 3.0 mempunyai tujuan yang sangat penting demi kepentingan rakyat dan negara. "Apa yang lebih penting, demonstrasi bersih mempunyai tujuan yang sangat penting. Hari ini terlalu banyak bantahan yang dibuat terhadap daftar pengundi rakyat asing yang hanya dipandang sepi oleh pihak kerajaan yang dikawal sepenuhnya oleh Umno dan BN. Isu ini boleh melibatkan isu keselamatan negara yang sepatutnya diambil berat oleh Parti Pemerintah dan kerajaan itu sendiri."


Mengenai penglibatan PAS bersama gerakan Bersih 3.0 yang diketuai oleh Datuk S. Ambiga iaitu seorang yang bukan beragama Islam, Majlis Syura Ulama berpendapat penyertaan parti itu dibuat atas dasar menentang penyelewengan. "Perlu difahami bahawa Bersih bukan bermakna semua parti dan golongan yang menyertainya akan menerima dasar parti dan badan-badan bukan kerajaan yang menyertainya. PAS hanya menyertai gerakan Bersih bersama-sama dengan parti dan NGO lain atas dasar menentang penyelewengan dan tindakan kerajaan melalui SPR dan pihak JPN yang dianggap boleh membahayakan masa depan negara. Ia bukan mempunyai perjanjian untuk menerima dasar-dasar yang bercanggah dengan Islam untuk diamalkan di dalam PAS."

PAS menang sebuah parti klu-klek yang akan membolehkan apa sahaja asal memenuhi kepentingan dan meraih sokongan untuknya.

Tidak hairan jika PAS sanggup bekerjasama dengan syaitan, iblis, penyokong Yahudi, peliwat dan sebagainya.

Matlamat PAS khususnya Nik Aziz ialah ke Putrajaya.

Sedangkan sebelum ini Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof Tan Sri Dr Abd Shukor Hussin dilaporkan berkata majlis itu memandang serius tindakan sebahagian masyarakat khususnya umat Islam yang bertindak sebagai perusuh jalanan seperti dalam Bersih 3.0 yang menyebabkan kerosakan, kemudaratan, pergaduhan dan kacau bilau.

Mereka yang terbabit dalam demonstrasi sedemikian, khususnya umat Islam, perlu sedar dan insaf bahawa tindakan mereka itu bercanggah dengan ajaran Islam. 

Menariknya, Majlis Fatwa Kebangsaan bukan mewakili parti atau mempunyai kepentingan politik seperti Majlis Syura Ulama PAS dan Prof Abdul Shukor bukan pemimpin dalam UMNO atau Barisan Nasional.

Perbezaan ketara antara Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Syura Ulama PAS dalam menilai dan 'memfatwakan' Bersih 3.0.

No comments: