Monday, November 22, 2010

AHMAD SAID PENGERUSI, IDRIS TIMBALAN?

Teganukini menyiarkan dua rencana menarik mengenai kemungkinan Datuk Seri Ahmad Said dilantik semula sebagai Pengerusi Perhubungan Negeri Terengganu. Namun apakah Datuk Seri Idris Jusoh yang sebelum ini dianggap sebagai orang yang ‘lempar batu sembunyi tangan’ dalam kemelut politik Terengganu akan dilantik sebagai timbalannya?

Jika Idris dilantik, apakah kesan kepada UMNO Terengganu? Juga sanggupkah Datuk Seri Najib Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin menanggung risiko akan dipersalahkan jika apa-apa berlaku terhadap UMNO Terengganu?

Ikuti dua rencana berkenaan yang digabungkan untuk tatapan pembaca.


Majlis Tertinggi (MT) UMNO dijangka mengadakan mesyuarat pada Jumaat ini (26 November 2010)Jumaat) dengan agenda utama dipercayai ada kaitan dengan perubahan atau rombakan membabitkan kepimpinan UMNO negeri-negeri.

Maka bermulalah cakap-cakap oleh Tukang Ramal, Tok Tilek malah ada Tok Mudim yang tidak ada kena mengenai dengan politik pun mula bercakap politik UMNO di Terengganu.

Perkara ini menjadi bualan apabila pada Jumaat 12 November lalu, SetiausahaAgung parti, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menyebut mengenai perkara ini walaupun mengatakan tarikh mesyuarat sebenar masih belum ditetapkan tetapi mengesahkan isu itu akan diputuskan pada satu mesyuarat MT 'akhir bulan ini'.

''Ya, isu melibatkan perubahan kepimpinan UMNO di peringkat tertentu yang dibangkitkan oleh Presiden parti (Datuk Seri Najib Tun Razak) akan dibincangkan dalam satu mesyuarat MT hujung bulan ini," katanya kepada Utusan Malaysia.

Dalam pada itu, Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abd. Rauf Yusoh berkata, tarikh tentatif mesyuarat MT itu ditetapkan pada 26 November ini namun penetapan tarikh sebenar akan diputuskan oleh Jawatankuasa Pengurusan parti.

Ketika ini, Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu ialah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Selangor disandang oleh Najib, Wilayah Persekutuan dipegang Tan Sri Muhyiddin Yassin, Pulau Pinang (Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi), dan Kedah oleh Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

Jawatan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO di Selangor pula disandang oleh Datuk Seri Noh Omar, Wilayah Persekutuan (Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin), Pulau Pinang (Datuk Zainal Abidin Othman) manakala di Kedah oleh Datuk Ahmad Bashah Md. Hanapiah.

Najib ketika menggulung perbahasan pada Perhimpunan Agung UMNO, pada 23 Oktober lalu, berkata, perubahan dalam kepimpinan UMNO di peringkat tertentu akan diumumkan apabila sampai masanya supaya parti itu lebih bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum kelak.

''Saya akan maklumkan bila sampai masa, tak lama lagilah. Semua kemungkinan boleh (melibatkan kepimpinan UMNO negeri)," kata Presiden parti itu.

Pengumuman perubahan itu dikatakan bagi memenuhi hasrat perwakilan yang meminta Pengerusi Perhubungan UMNO negeri khususnya di negeri-negeri yang kini bukan di bawah pemerintahan Barisan Nasional (BN), diterajui pemimpin tempatan.

Pada Mei lalu, Najib menggesa semua pengerusi perhubungan UMNO negeri bergerak lebih aktif dalam melaksanakan program Juara Rakyat yang bertujuan mendekati rakyat bagi memahami masalah yang mereka hadapi.

Kemudian pada Ogos, beliau memberi kata dua pula kepada kepimpinan UMNO Kedah dan Perlis supaya menamatkan segala bentuk persengketaan dalaman jika mahu membina jentera yang benar-benar kuat bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Sehingga ini tiada siapa mampu membaca apa yang ada dalam kepala Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Razak akan siapa beliau lantik di Terengganu nanti.

Yang mungkin tahu adalah mereka yang rapat dengan beliau atau ketua-ketua perhubungan UMNO negeri seperti Hishamuddin, Zaid, Shafie dan Muhyiddin sendiri.

Di Terengganu, bagi yang mahu melihat Datuk Seri Ahmad Said diberikan ruang untuk mentadbir UMNO sekali lagi lagi selepas jawatan itu ‘diragut’ daripadanya dan diberikan kepada Hishamuddin – mengatakan tiada calon lain yang sesuai selain Ahmad Said.

Ahmad Said dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu pada 14 Jun 2008 melalui pengumuman Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Tun) tetapi Najib ‘menarik balik perlantikan itu’ bagi diserahkan kepada Hishamuddin pada 24 April 2009.

Ini kerana menurut mereka, Ahmad Said tidak boleh disalahkan jika Umno mengalami kemelut atau apa-apa juga kesan terhadapnya. Lagipun yang buat onar bukan Ahmad Said tetapi kumpulan 10 Budak Hitam.

Ketika Ahmad Said mengambil alih jawatan Pengerusi UMNO Negeri selepas dilantik Menteri Besar pada Mac 2008 hinggalah Hishamuddin mengambil alihnya mulai…..Ahmad Said berdepan dengan kemelut UMNO negeri yang sengaja diada-adakan oleh puak yang menentangknya.

Tangan ghaib kumpulan ini ialah Datuk Seri idris Jusoh, bekas Menteri Besar yang perlantikannya ditolak oleh istana walaupun dipersetujui MT UMNO.

Namun, ada pendapat mengatakan dengan kedudukan di mana Ahmad Said dituduh sebagai punca ‘keretakan UMNO Terengganu’ dan ‘kekalahan pilihan raya kecil Kuala Terengganu’, Najib mungkin berfikir dua kali.

Najib juga dikatakan ‘kurang gemar’ dengan kenyataan-kenyataan Ahmad Said mengenai royalti petroleum yang dilihat Najib banyak memberikan ‘peluru’ kepada pembangkang, walaupun hakikatnya apa yang disebut atau dinyatakan oleh Ahmad Said itu adalah perkara sebenar dan semuanya benar belaka!

Persoalannya benarkah kemelut Terengganu sudah selesai dan jika selesai apakah Ahmad Said sudah diterima 10 Budak Hitam atau sebaliknya?

Namun, ada juga yang bimbang jawatan itu tiba-tiba diberikan kepada mereka yang dilihat digemari oleh Najib dan Hishamuddin di Terengganu umpamanya Datuk Abdul Rahin Said yang ketika ini adalah Bendahari UMNO Negeri yang dilantik oleh Hishamuddin.

Malah, ada yang berani menghulurkan nama Datuk Mohd Nasir Ibrahim Fikri (Ketua Bahagian UMNO Kuala Nerus yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus) dan Datuk Mohd Jidin Shafie (Ahli Parlimen Setiu dan Ketua UMNO Bahagian Setiu) yang dilihat rapat dengan Muhyiddin.

Mungkin bunyinya nakal tetapi jangan sekali-kali perkecilkan pendapat politik kerana politik itu sendiri adalah permainan sebarang kemungkinan. Dengan kata lain seperti dalam kes Ahmad Said – siapa sangka beliau terpilih menggantikan Idris sebagai Menteri Besar pada ketika ada ramalan mengatakan jika Idris tidak dilantik Rahin Said akan menggantinya.

Selain Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri, yang juga menjadi perbualan ialah Timbalannya. Apakah Ahmad Said akan kekal sebagai Timbalan sahaja? Ada mengatakan ‘ya’ jika ramalan ketua bahagian tertentu akan dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri.

Namun ada juga cakap-cakap bahawa Idris akan dilantik sebagai Timbalan Pengerusi UMNO kerana rapatnya beliau dengan Najib dan Muhyiddin.

Namun ramai yang persoalkan integriti Idris selepas semakin jelas Datuk Dr Ahmad Ramzi – bekas Setiausaha Politiknya – sebenarnya yang menghantar SMS Ugut Bunuh pada beberapa prosiding di mahkamah akhir-akhir ini.


Datuk Seri Idris Jusoh dikatakan akan dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri – jawatan yang pernah disandangnya ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi memegang seketika jawatan itu apabila PAS memerintah Terengganu.

Walaupun Idris hanya Timbalan tetapi Abdullah memberikan ‘sepenuh kuasa’ kepada Idris untuk mentadbir UMNO dan politik Terengganu ketika itu. Bertuahnya Idris!

Kini Idris dikatakan akan mendapat semula jawatannya dan mungkin beliau akan ‘bertuah’ sekali lagi.

Persoalannya, apakah tidak ada orang lain sehebat Idris di Terengganu untuk menjawat Timbalan Pengerusi UMNO Terengganu.

Tidakkan Datuk Tengku Putera Tengku Awang (Ketua UMNO Hulu Terengganu), bekas Timbalan Menteri dan pemimpin UMNO yang berpengalaman atau Datuk Jidin Shafie (Ketua UMNO Setiu) yang juga bekas Exco mampu memegang jawatan berkenaan?

Kenapakah Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mohd Najib Razak begitu tertarik dengan Idris sehingga memberikan ruang begitu besar kepada Ketua Bahagian UMNO Besut ini?

Apakah jika benar Datuk Seri Ahmad Said dilantik Pengerusi Perhubungan UMNO, Idris akan digunakan untuk ‘mengimbangi kuasa’ Menteri Besar Terengganu itu?

Bekas Menteri Besar Terengganu, dikatakan dilantik sebagai Pengarah Teknologi Maklumat (IT) Pilihan Raya Malaysia oleh UMNO dianggap sesuatu yang sukar dipercayai, kerana kebiasaannya, jawatan itu secara lazimnya disandang oleh Timbalan Presiden Umno, yang juga orang nombor dua dalam negara, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. (baca di sini)

Lebih mengejutkan, secara senyap-senyap Muhyiddin sudah menurunkan kuasa dan tugasnya itu kepada Idris, kerana yakin Idris yang digugurkan dari jawatan Menteri Besar Terengganu secara tidak terhormat, mampu menjalankan tugas itu dengan berkesan, sekaligus mampu menyejukkan hati Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak terhadap Idris.

Ada sumber memberitahu, Muhyiddin memang mudah kagum dengan ‘konsultan’. Kelebihan Idris pula, yang dikatakan mendapat pendidikan dari beberapa sekolah di Universiti Oxford memang mampu membawa cerita ‘konsultan’ hingga menyebabkan Idris mampu merampas kembali Terengganu daripada tangan PAS pada pilihan raya umum ke Sebelas 2004 lalu.

Selepas Najib mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri, heboh orang UMNO bercerita kononnya, nama Ahmad Shabery Cheek tercicir dari senarai menteri kabinet Najib, sebaliknya nama Idris dikatakan antara yang dibawa untuk dipersembahkan kepada Yang DiPertuan Agong.

Cerita ini boleh jadi betul dan boleh jadi tidak kerana kumpulan yang menyokong Idris di Terengganu, memang pandai dari segi psiwar . Itulah sebabnya, apabila berlaku isu penghantar sms bernada ugutan kepada tiga wakil rakyat (Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu), orang yang ditahan polis dan dihadapkan ke mahkamah ialah bekas Setiausaha Politik Idris dan orang kepercayaan Idris hingga hari ini, Datuk Dr. Ahmad Ramzi Mohammad Zubir.

Di sebalik ‘keupayaan luar biasa’ Idris yang begitu dikagumi Muhyiddin dan Najib, apakah kita tidak melihat isu SMS Ugut Bunuh bagaimana orang kuat Idris – Dr Ahmad Ramzi – kini semakin jelas sebagai ‘penghantar SMS Ugut Bunuh’ kepada beberapa ADUN di Terengganu berdasarkan keterangan saksi pada beberapa prosiding di mahkamah akhir-akhir ini?

Lihat apa kata saksi-saksi berikut:

1. Salah seorang saksi dalam prosiding di mahkamah berkaitan ‘SMS Ugut Bunuh’ - Nor Irwan Zainal Abidin memberitahu mahkamah Sesyen di Kuala Terengganu pada 26 Oktober lalu, beliau mengesyaki Dr Ahmad Ramzi terlibat dalam penghantaran SMS Ugut Bunuh yang menjadi isu politik di Terengganu. Ia berdasarkan kepada SMS berikut:

“Selagi boleh tolong cover aku n big bos. Aku rasa ada yang nak kenakan big bos krn isu MB ni. Aku akan cover kau, don't worry! TQ” - Demikian bunyi SMS yang diterima oleh Nor Irwan Zainal Abidin daripada Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir pada 7.05 petang pada 20 April 2009.

Nor Irwan ialah saksi kepada perbicaraan terhadap Dr Ahmad Ramzi yang merupakan bekas setiausaha politik Idris ketika menjadi Menteri Besar Terengganu, yang didakwa mengugut ADUN Paka Mohd Ariffin Abdullah, ADUN Permaisuri Abd Halim Jusoh dan ADUN Ajil Datuk Rosol Wahid di E726, Kampung Kubang Parit antara 11.21 malam dan 11.25 malam, pada 13 April tahun lepas.

2. Ini pula kenyataan Suhainy Ayob, Penolong Pengurus Pengurusan Maklumat Keselamatan Telekom Malaysia Berhad yang juga saksi pada prosiding pada . “Sekyen ID atau pengguna streamyx berkenaan dipunyai oleh Dato’ Ahmad Ramzi Mohd Zubir no pengenalan 720715-06-5509…pengguna ( Dr Ramzi) mula masuk pada hari Isnin 13 April 2009, masa 19.44.33 dan behenti pada hari Selasa 14.4.2009 masa 4.35.56…ini bermakna Dr Ramzi menggunakan kemudahan itu pada 13 April 2009 antara jam 7:44:55 petang hingga keesokannya 14 April 2009 jam 4.35.56 pagi.” -

Lebih mengejutkan, nama Idris turut disebut dalam perbicaraan (baca di sini) yang menggambarkan betapa jika UMNO meneruskan juga niatnya untuk melantik Idris – akan menyebabkan UMNO menanggung liabiliti berat .

Idris kini bukan sahaja sebagai ‘dalang’ kepada 10 Budak Hitam yang menentang perlantikan Ahmad Said sebagai Menteri Besar dengan membelakangi hasrat dan pilihan istana tetapi Idris juga adalah ‘perancang’ mensabotaj (baca di sini)kehadiran ADUN BN/UMNO ke persidangan DUN Terengganu, April 2009.

Apakah layak untuk dilantik orang yang mensabotaj UMNO/BN Terengganu dan pernah ‘menentang’ istana dalam perlantikan Ahmad Said sebagai Menteri Besar?

Jika Najib dan Muhyiddin berkeras mahukan Idris, alamatnya kedua-dua mereka ini sengaja mahu menggugat kekuatan UMNO Terengganu dalam menghadapi pilihan raya umum ke 13.

Jika apa-apa berlaku kepada UMNO Terengganu, yang salah bukanlah Idris tetapi Najib dan Muhyiddin.

Bersediakah mereka untuk ‘memikul biawak hidup’ seperti Idris dan manggung pula risiko untuk dipersalahkan hanya semata-mata kerana kedua-duanya kurang ‘gemar’ dengan Ahmad Said dan ‘percayakan’ Idris?

No comments: