Friday, May 18, 2012

Hanya 'Tok Guru' Haji Hadi Addin, Pemimpin UMNO Terengganu Tidak Islamik???


Rencana Mengenai 'Sumbangan' Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Ahli Parlimen Marang dan ADUN Rhu Rendang.

Pemimpin PAS khususnya Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Marang merangkap ADUN Rhu Rendang Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan menepis sekuat-kuatnya jika dikatakan beliau melebihi kerja dan membuat kenyataan politik daripada menjaga kawasan.

Hadi sudah menjadi ADUN lebih 30 tahun dan Ahli Parlimen berbelas tahun, bertukar ganti dengan Datuk Abdul Rahman Bakar.

Akhir-akhir ini banyak contoh dan kejadian yang mencabar Hadi, apakah beliau MENGAMALKAN ADDIN SEPERTI YANG BELIAU GEMBAR GEMBURKKAN?.

Apakah beliau prihatin terhadap pengundinya?

Adakah beliau membuat cadangan kepada Kerajaan Negeri untuk membangun dan menyelesaikan masalah rakyat Marang?

Apakah beliau melawat, mendengar keluhan rakyat sebagai pemimpin yang ‘mengamalkan Addin’? Apakah kerana kawasan seperti Alor Limbat dan Pengkalan Berangan yang diwakili BN, beliau sebagai Ahli Parlimen tidak perlu melawat atau meninjau masalah penduduk di situ dan serahkan bulat-bulat kepada ADUN berkenaan.

Yang Hadi tekankan ialah soal pilihan raya bersih dan pengundi hantu.

Nampak sangat beliau berharap untuk terus menjadi wakil rakyat dan menjamin pakatan pembangkang menang.

Hadi berkata jika menang pilihan raya akan datang pakatan pembangkang akan menukar ISLAM dalam Perlembagaan itu bukan berbantuk ‘agama’ seperti sekarang tetapi kepada suatu cara hidup Islam – Addin.

Tanpa dapat memberikan contoh, Hadi berteori dan bercakap mengenai Islam sebagai cara hidup.

Namun apakah Hadi sendiri mengamal atau menunjukkan contoh ke arah itu?

Apakah sebagai ADUN Rhu Rendang, apalagi sebagai Ahli Parlimen Marang yang begitu lama, beliau membuktikan sebagai pejuang beliau menamal dan menunjukkan contoh sebagai seorang Muslim yang ‘mempraktikkan’ Addin?

Lihat Kes-kes Berikut: 

1. Penderitaan Zainon Mamat, 69, yang hanya mampu terbaring di ruang tamu di rumahnya di Kampung Gong Merawang, Rhu Muda.

Ia mendapat perhatian beberapa pihak sempena Program Sehari Jalinan Mesra Amal Bakti diadakan di situ.

Program bersama ahli Kelab Pemilik Proton Saga BLM (Prosboc) dari Kuala Terengganu dan Puteri serta Wanita Umno cawangan Rhu Muda itu turut mendapat kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rhu Muda.

Rombongan lawatan ke rumah Zainon diketuai Ketua Puteri Umno cawangan Rhu Muda, Nor Faridah Osman, 33, bagi menyampaikan sumbangan barangan keperluan harian kepada warga emas itu, yang lumpuh dan menderita akibat penyakit itu sejak lapan tahun lalu. 


Keluarga malang itu bergantung dengan bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500 sebulan, ibu sebanyak RM200 manakala bapa sebanyak RM300 kerana menjaga ibu.

Faridah yang juga merupakan Ketua Penerangan Puteri Umno Dewan Undangan Negeri (Dun) Rhu Rendang berkata, bagi pesakit yang sudah mendapat bantuan sewajarnya pihaknya berharap agar kunjungan itu dapat menceriakan pesakit terbabit.

UMNO Jugak!!!

2. Mangsa kebakaran di Marang bakal dapat rumah baru.

Pada 27 April 2012 lalu, Kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan segera sebanyak RM53,000 kepada satu keluarga mangsa kebakaran di Kampung Tebakang di Marang bagi membolehkan mereka membina semula rumah mereka.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata sebanyak RM33,000 daripada bantuan itu ialah peruntukan Tabung Darul Iman manakala bakinya RM20,000 melalui dana Dewan Undangan Negeri (DUN) Alor Limbat.


Kerja-kerja pembinaan rumah tiga bilik itu dimulakan segera, kata Menteri Besar selepas melawat mangsa kebakaran itu Tun Mamat Tun Jambol, 56, dan isterinya Fatimah Said, 44. Fatimah, ketika ditemui melahirkan rasa terharunya atas kesudian menteri besar meluangkan masa melawatnya sekeluarga dan amat bersyukur dengan peruntukan segera itu yang membolehkan mereka membina rumah baru di tapak rumah yang terbakar itu. Hanya ucapan terima kasih mampu saya ucapkan di atas keprihatinan menteri besar yang sudi datang melawat kami," katanya yang bekerja sebagai penenun songket.

Menteri Besar Jugak!!!

 3. Lebih 500 rumah di tiga daerah di Terengganu mengalami kerosakan akibat dilanda ribut dan hujan lebat, petang Sabtu (5 Mei 2012).

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu, Zuhami Omar, berkata sekurang-kurangnya lima rumah dilaporkan dihempap pokok dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu di Bukit Payong.

 Zuhami berkata, JKM sedang menilai kerosakan rumah berkenaan sebelum menyalurkan bantuan. Di Kampung Undang, sebanyak 104 buah rumah mengalami kerosakan seperti atap dan dinding.


Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang ditemani Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Bukit Payong, Zaidi Muda meluangkan masa melawat beberapa kediaman yang dilanda ribut di sekitar kawasan berkenaan sehari selepas itu.

Nasib mangsa-mangsa ribut yang melanda sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Marang itu mendapat perhatian Ahmad Said yang berjanji bantuan segera akan dihulurkan kepada golongan berkenaan. Ahmad Said memberitahu, bantuan daripada pihak kerajaan negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta pihak lain yang prihatin dapat meringankan beban mangsa bagi meneruskan kehidupan seharian.

Bantuan membaiki rumah, ganti atap baru akan disalurkan dan diselesaikan dalam tempoh sehari dua ini. Kita telah membuat tinjauan, banyak atap rumah tercabut. Malah ada rosak teruk dihempap pokok besar.  

Menteri Besar Jugak!!!

4. Isu penerokaan tanah pertanian sekitar Rusila lebih 11 hektar itu sejak 1976.

Apakah yang dilakukan Hadi?

Ketika PAS memerintah Terengganu antara 1999 hingga 2004, masalah ini sudah wujud tetapi PAS ‘pejam mata sahaja’ kepada 23 peserta tanah berkenaan.lagi.

Pertengahan April lalu, Ahmad Said meminta agar 23 peserta terlibat dalam penerokaan tanah pertanian di Kampung Bukit Anak Ring yang sudah lebih 40 tahun menanti untuk mendapatkan geran hak milik. Menteri Besar berjanji Kerajaan Negeri akan bertindak menyelesaikan masalah penduduk Rusila itu.


Sehubungan itu, Menteri Besar, meminta mereka segera membuat permohonan baru bagi menyelesaikan masalah itu, manakala pihak berkuasa tempatan diarahkan membuat semakan semula status tanah berkenaan.

Beliau sudah dimaklumkan oleh pegawai daerah, (A Rahman Che Ali) ada satu permohonan lama, tahun 70-an. Ada tanah 11 hektar di Kampung Bukit (Anak) Ring. Daripada 23 peserta di peringkat awal dulu, 11 orang telah pun meninggal dunia.

Menteri Besar Jugak!!!

5. Isu nelayan Marang yang majoritinya penyokong pembangkang.

Majoriti kumpulan nelayan di Marang adalah penyokong pembangkang dan jika dibuat perbandingan daripada 1,000 nelayan, kira-kira 700 daripada mereka memilih Pas.

Namun, Kerajaan negeri dan Pusat menjalankan pelbagai pembangunan dan kemudahan kepada nelayan supaya mereka dapat terus bekerja dan mencari rezeki mereka.

Antara projek berkaitan termasuk mendalamkan Sungai Marang yang dilaksanakan Kerajaan Pusat dengan kos RM30 juta, selain peruntukan tambahan kira-kira RM500,000 bagi mendalamkan semula sungai itu. Selain itu, projek membangunkan prasarana longkang Sungai Kerok bernilai kira-kira RM5 juta, longkang Sungai Riting (fasa i) RM500,000, (fasa ii) RM300,000 dan projek yang terbaru, longkang Sungai Riting (fasa iii) menghala ke Kelulut dan Sungai Marang melibatkan kira-kira RM3juta.

Kerajaan Negeri dan Pusat turut menyiapkan Marang Waterfront (fasa i) bernilai kira-kira RM4 juta, longkang di Bandar Marang, Alor Pok Bang dan banyak lagi dalam proses membangunkannya dari masa ke semasa kerana peruntukan bagi tujuan itu sudah disediakan.

Kerajaan BN Jugak!!!

6. Pembinaan jalan baru dan pembesaran jalan kampung di seluruh daerah Marang

Pada lawatan ke daerah Marang pada 7 Februari 2012 lalu, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said meluluskan peruntukan serta-merta RM3 juta bagi tujuan pembinaan jalan baru dan pembesaran jalan kampung di seluruh daerah itu.

Peruntukan itu tidak termasuk projek pembesaran parit dan longkang di daerah tersebut yang memerlukan pembinaan segera bagi mengatasi pelbagai masalah seperti banjir kilat.

Kerajaan negeri turut menyediakan peruntukan RM750,000 bagi setiap DUN di Parlimen Marang tahun ini untuk membina jalan-jalan kampung dan membesarkan jalan sedia ada.

Kerajaan BN Jugak!!!


7. Menggantikan Jambatan Marang sedia ada kepada empat lorong. Jambatan empat lorong bernilai RM80 juta bakal dibina bagi menggantikan Jambatan Sungai Marang sedia ada.

Pegawai Daerah Marang, A. Rahman Che Ali berkata 19 Mac 2012 lalu, jambatan yang dirancang pembinaannya setinggi lapan meter itu menjadi nadi laluan penting daerah berkenaan. Ia bagi mengatasi masalah trafik di sekitar bandar Marang sekali gus menaikkan imej bandar ini sebagai bandar berkembar kepada Kuala Terengganu.

Beliau berkata kepada pemberita selepas taklimat pembangunan Daerah Marang kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang melawat ke pejabat daerah itu Katanya, dengan ketinggian sehingga lapan meter itu, ia membolehkan laluan bot besar persiaran dan bot nelayan di sungai berkenaan walaupun dalam keadaan air pasang.
  
Kerajaan BN Jugak!!!

8. Syarikat China labur RM1 bilion di Marang

Kerajaan Terengganu berjaya menarik syarikat dari China untuk memajukan projek akuakultur ternakan udang dengan pelaburan bernilai RM1 bilion, di daerah Marang.

Projek kerajaan negeri dengan usaha sama Ocean Aquatic Marine (M) Sdn Bhd dan syarikat China berkenaan, Zhanjiang Guolian Aquatic Products Co Ltd, itu u dijangka bermula pertengahan tahun ini.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata pada 1 Mac 2012 lalu, projek ternakan udang di kawasan seluas 1,000 hektar dijangka menyediakan lebih 1,000 peluang pekerjaan untuk masyarakat tempatan. Katanya Marang dipilih sebagai lokasi sektor akuakultur memandangkan kawasan tersebut yang berdekatan laut, sesuai untuk menternak udang. 

"Syarikat China ini merupakan pengusaha udang terbesar di negaranya, dan mendapat pensijilan eksport oleh badan Kesatuan Eropah (EU) dan Amerika Syarikat. Hasil projek itu dijangka dieksport ke Amerika Syarikat dan Eropah, selain dipasarkan ke negaranya sendiri kerana penggunaan di negara mereka juga besar," katanya. 

Ahmad Said Jugak!!! 


9. Kem tentera bakal rancakkan pembangunan Marang

Rancangan membina kem tentera di Marang, yang akan menempatkan 5,000 anggota dijangka melonjakkan proses pembangunan daerah ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Terengganu Datuk Yahya Khatib Mohamad pada 24 Januari 2012.

Apa komen PAS? Kem itu akan menguntungkan BN dari segi undi pilihan raya.

Yahya Khatib yang juga Anggota Dewan Undangan (ADUN) Pengkalan Berangan berkata kerajaan negeri telah meluluskan kawasan seluas 800 hektar di Kampung Tebuang Jenang bagi pembinaan kem berkenaan.Projek akan dapat menjadi kenyataan selewat-lewatnya selepas pilihan raya umum akan datang.

Pembinaan kem tentera itu juga secara tidak langsung akan membantu menambah jumlah pelajar Sekolah Kebangsaan Jenang yang menghadapi ketandusan pelajar. Yahya Khatib berkata kerajaan negeri juga telah meluluskan pembinaan sebuah masjid baru berharga RM5 juta yang dapat menampung lebih 1,000 jemaah tahun ini di kampung Pengkalan Berangan.

Dengan adanya kem tentera itu serta Institut Latihan Perindustrian (ILP) di daerah itu akan mewujudkan pelbagai peluang perniagaan yang dapat menambah pendapatan penduduk di daerah ini.

Kerajaan BN Jugak!!!

10. Kejohanan Drive Ride (DR) 4x4 Ranggok Antarabangsa di Marang


Kejohanan akan disenaraikan dalam kalendar pelancongan Terengganu bermula tahun depan dalam usaha meningkatkan daya tarikan daerah ini sebagai sebuah destinasi sukan ekstrem antarabangsa.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said baru-baru ini berkata, kejohanan itu bakal dijadikan acara tahunan berdasarkan sambutan luar dugaan yang diterima dengan penglibatan membabitkan sehingga 1,250 orang peserta dari dalam dan luar negara.

Kejohanan memperlihatkan potensi sukan tersebut yang cukup besar dan litar sukan lasak Gong Cempedak seluas 60 hektar menjanjikan pengalaman yang mencabar. Sehubungan itu, bagi menaik taraf kejohanan tersebut, beliau mempelawa Kelab 4x4 Ranggok Marang yang bertindak sebagai penganjur kejohanan berkenaan mengadakan perbincangan lanjut bersama Kerajaan Negeri dan agensi berkaitan.

Ahmad Said Jugak!!!

11. Marang jelapang padi kedua Terengganu
 
Daerah Marang bakal dijadikan jelapang padi kedua Terengganu kerana kawasan itu sesuai untuk diusahakan dengan tanaman itu namun pada masa yang sama dibiarkan oleh pemiliknya. Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Asha'ari Idris yakin bekalan padi untuk menampung keperluan di Terengganu akan mencukupi sekiranya kesemua kawasan itu diusahakan.

Katanya kawasan pengeluaran padi yang paling luas setakat ini di Terengganu ialah di Jelapang, Setiu yang melibatkan kawasan lebih 100 hektar dan kos kemudahan asas hampir RM50 juta.

Terengganu memerlukan kawasan seluas 24,000 hektar pada tahun 2020 bagi tanaman padi untuk menampung keperluan dalam negeri.

Kerajaan BN Jugak!!!
 


Penduduk Marang terutama Rhu Rendang perlu berubah supaya zaman kegemilangan ketika Datuk Abdul Rahman Bakar dari Barisan Nasional (BN) menjadi Ahli Parlimen selama dua penggal(1999-2008), pelbagai projek Kerajaan Pusat dapat dijayakan dan dilaksanakan dengan lancar.


Sepanjang 1999-2004 pelbagai projek Kerajaan Pusat berjaya dilaksanakan di Marang termasuk Bangunan Mara, jeti pendaratan ikan, projek mendalamkan muara sungai Marang, Institut Latihan Perindustrian, Institut Latihan Belia, bangunan Ibu Pejabat Polis Daerah Marang dan Institut Latihan FRU. 

Secara umumnya, Daerah Marang dan Pusat Bandar Marang dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang merupakan antara bandar yang paling ketinggalan di segi pembangunan sejak 30 tahun lalu.Puncanya mudah. Ia berada di bawah pemerintahan pembangkang.Rhu Rendang antara kawasan yang paling ketinggalan dalam arus pembangunan dan segala yang dikecapi hari ini merupakan `ehsan’ daripada Kerajaan Pusat. Peruntukan dari aspek bantuan dan menyediakan kemudahan yang disediakan kerajaan negeri kepada rakyat mungkin sama sebagaimana kawasan lain, tetapi banyak pembangunan yang mahu dilaksanakan Kerajaan Pusat seperti Kolej Matrikulasi yang diluluskan sebelum Pilihan Raya Umum (PRU )Ke-12, terbengkalai selepas Parlimen Marang jatuh ke tangan Pas,kata Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku.

Proses menyalurkan peruntukan bagi membangunkan kolej berkenaan yang dikatakan sudah mempunyai kontraktor itu terbantut apabila Marang yang sebelum ini di bawah Kerajaan Barisan Nasional beralih kepada Pas selepas PRU 12.

Selain Kolej Matrikulasi, Pusat Kesihatan Marang, Pejabat Pelajaran Daerah Marang, Pejabat Gunasama Persekutuan, Mahkamah Majistret, Pejabat Pendaftaran Negara, Sekolah Menengah Sains dan Mini Stadium yang mana semuanya sudah ditentukan kawasan bagi pembangunan projek oleh Kerajaan Pusat itu gagal diteruskan. “Inilah akibatnya apabila penduduk Marang sendiri yang menggadai kawasan mereka kepada pembangkang pada PRU 12 yang lalu."


Pendek kata semua pejabat kerajaan dan agensi berkenaan sudah ada peruntukan dan tanah masing-masing, serta hanya menunggu untuk dibangunkan sahaja. Tetapi malang sekali, peranan wakil di peringkat Parlimen gagal meneruskan kesinambungan perjuangan membangunkan Marang serta Rhu Rendang sendiri,” ujarnya.

Perkara-perkara yang disebut di atas hanya beberapa contoh tidak termasuk pemberian BR1M, e-Book kepada pelajar sekolah rendah, bantuan Dana Remaja, Bantuan Hari Raya, Bantuan One-Off untuk ke IPTA dan IPTS, dana untuk warga emas, Bantuan Penyakit Kronik dan banyak lagilah…

Persoalan ialah apakah dengan kedudukannya sebagai Presiden PAS dan dianggap ‘Tok Guru’ oleh pengikutnya, Hadi tidak perlu melihat ‘masalah rakyat yang dianggap hanya perkara kecil’ sedangkan isu Islam dan kerjasama dalam pakatan rakyat lebih besar?

Siapa melihat masalah belia dalam konteks sukan, pembelajaran, keusahawanan dan aktiviti roada lain kalau bukan pemimpin UMNO dan BN seperti Senator Datuk Abdul Rahman Bakar (kiri), Datuk Yahya Khatib Mohamad, ADUN Alor Limbat, Alias Abdullah, Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Bukit Payong, Zaidi Muda dan Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang, Nik Dir Nik Wan Ku?

Malah, perbahasan Hadi pada Sidang Dewan Undangan Negeri  yang lebih bersifat ‘ceramah’ tidak pun menimbulkan isu rakyat dan pembangunan di Marang.

Apakah Hadi meletakkan dirinya sebagai orang yang hanya layak untuk berbahas mengenai isu-isu agama semata-mata?


Tidakkah Hadi merasa berdosa membiarkan rakyat di Marang lebih bergantung kepada kerajaan BN dalam mendapatkan sokongan, bantuan atau apa sahaja keperluan mereka kerana Hadi meletakkan kefahaman bahawa memang kerajaan perlu mengambil tahu semua masalah rakyat?

Jadi jika demikian, untuk apa Hadi mahu terus menjadi Ahli Parlimen Marang dan ADUN Rhu Rendang?

Makan Gaji Buta dan mengharapkan kerajaan BN Terengganu dan Pusat ‘mencuci segala kekotoran kelembapan pembangunan dan masalah rakyat di Marang?

Ternyata PAS mempunyai Presiden, Ahli Parlimen di Marang yang juga ADUN Rhu Rendang yang hanya bijak bercakap tetapi TIDAK MENGOTAKAN KATA-KATANYA BAGI MENGAMALKAN ADDIN YANG diperjuangkannya! Inikah jenis wakil rakyat atau pemimpin Islam yang wajar diagung-agung dan disanjung?

Kerana itu, BN Marang kini begitu bersemangat dan penuh yakin untuk menang semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payung daripada parti PAS selain kerusi Parlimen Marang yang kini disandang Abdul Hadi.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Yahya Khatib Mohamad (kanan), berkata dalam usaha merampas semula DUN Bukit Payung dan Parlimen Marang, dua kerusi DUN iaitu DUN Pengkalan Berangan dan DUN Alor Limbat, yang kini disandang BN tidak mempunyai masalah untuk dipertahankan.

Katanya, jika BN berjaya mempertahankan Pengkalan Berangan dan Alur Limbat selain, merampas kembali DUN Bukit Payung, selain mengurangkan majoriti di DUN Rhu Rendang yang kini disandang Abdul Hadi, tidak mustahil Parlimen Marang juga akan kembali bersama BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti. 

hambali1  (Bahagian 1, Bahagian 2 & Bahagian Akhir

TEGANUKINI

No comments: