Saturday, May 26, 2012

Nazri : Saya Tak Nampak Untungnya Anwar Ambil Yusof Sebagai Peguam


"... saya difahamkan Anwar panggil dia (Yusof) kononnya untuk menguatkan kes dia (Anwar) (untuk) mempertahankan diri, tapi yang menentukan sama ada orang itu bersalah ataupun tidak, bukan peguam yang mewakili tapi hakim di mahkamah...Tapi saya tak nampak untungnya ambil Yusof sebagai peguam kerana Yusof bukan pendakwa yang disegani, tak ada siapa kenal dia,"
  - Datuk Mohd Nazri Aziz

Benar juga kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bahawa bekas Peguam Cara Negara II, Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden bukan peguam terkenal.

Jika demikian, kenapa pula Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedia mengambil Mohd Yusof sebagai peguammnya bagi membela beliau dalam kes berkaitan perhimpunan 28 April itu?
Apa kelebihan Mohd Yusof?
Mohd Yusof yang meletak jawatan Februari lalu, menyifatkan pembabitannya dengan Anwar di atas urusan profesional dan perniagaan semata-mata.
Namun, di pihak Anwar rasanya beliau mempunyai sebab tersendiri, bukan semata-mata kerana kedudukan Mohd Yusof yang sudah bersama.
Kata Nazri: "... saya difahamkan Anwar panggil dia (Yusof) kononnya untuk menguatkan kes dia (Anwar) (untuk) mempertahankan diri, tapi yang menentukan sama ada orang itu bersalah ataupun tidak, bukan peguam yang mewakili tapi hakim di mahkamah.
"Tapi saya tak nampak untungnya ambil Yusof sebagai peguam kerana Yusof bukan pendakwa yang disegani, tak ada siapa kenal dia," kata beliau hari ini.
Terdahulu beliau merasmikan program ekspedisi berakit Sungai Perak sempena Tahun Melawat Malaysia di Kuala Kangsar.
Dalam laporan Selasa lalu, Yusof berkata, beliau tidak mempunyai hubungan politik dengan ketua pembangkang itu tetapi sekadar menjalankan tugas sebagai seorang peguam profesional.
"Saya seorang peguam dan setiap orang berhak berbuat demikian. Saya tidak teragak-agak atau mempunyai masalah untuk mengambil kes ini," katanya.

Yusof, yang mengetuai pendakwaan pada perbicaraan kes liwat kedua ketua pembangkang itu berkata, beliau tidak mempunyai masalah peribadi dengan sesiapapun ketika bersetuju mewakili Anwar.
Mahkamah Tinggi pada 9 Januari lepas memutuskan untuk melepas dan membebaskan Anwar daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.
Yusof yang bersara Februari lepas, berkata, Anwar menghubunginya pada kira-kira 10 malam Isnin lalu dan beliau tidak teragak-agak menerimanya.

Beliau turut menolak dakwaan bahawa tindakan itu dilakukan sebagai bantahan terhadap Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail. Yusof berkata, beliau tidak mempunyai sebarang masalah peribadi dengan Abdul Gani, dan enggan mengulas lanjut.

No comments: