Sunday, May 21, 2017

Nik Nazmi Sebenarnya Yang Memiliki "Mentaliti Saling Bangkang'......


Apa yang dimaksudkan oleh Ketua Pemuda PKR bahawa mentaliti saling bangkang' punca Pakatan Rakyat pecah?

Buta-buta sahaja Nik Nazmi Nik Ahmad menyalahkan pihak lain (selain PKR) sebagai penyebab tragedi 'perpecahan’ melibatkan gabungan pembangkang, iaitu yang terbesar sejak gabungan itu dibentuk selepas merdeka.

Apabila Nik Nazmi mengatakan percakaran dalaman secara tidak langsung memberi tanggapan kepada masyarakat seolah-olah Pakatan Harapan, sebelum ini dikenali sebagai Pakatan Rakyat, belum bersedia untuk mentadbir negara.

Hakikatnya beliau sebenarnya adalah suara pemecah pakatan pembangkang dengan memberikan ruang dan idea kepada Barisan Nasional (BN) dan sekutunya apabila menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri daripada pembangkang walaupun bekas timbalan perdana menteri itu sedang menjalani hukuman penjara.

Melalui ucapan dasar kongres Angkatan Muda Keadilan (AMK) semalam mengusulkan nama Anwar sebagai perdana menteri seterusnya menjadi pimpinan Pakatan Harapan (PH).

Dan tidak berhenti sekadar itu apabila AMK turut menamakan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, sebagai perdana menteri sehingga Anwar dibebaskan dari penjara.

“Beliau telah buktikan sebagai ketua pembangkang yang mainkan peranan dalam membentuk PH bila terburainya Pakatan Rakyat,” kata Nik Nazmi dalam ucapan pergulungan kongres pemuda PKR ke-12 di Pusat Konvensyen Ideal di Shah Alam semalam.


Memang pendirian ini tidak mengejutkan. Tetapi apakah ini jawapan terbaik untuk meleyapkan perbuatan  pihak tertentu mempertikaikan keengganan PH mengumumkan calon perdana menteri pakatan pembangkang untuk PRU-14?

Beliau seolah-olah terikut-ikut dengan kenyataan pemimpin DAP, Datuk Zaid Ibrahim yang mengatakan Tun Dr Mahathair sesuai sebagai Perdana Menteri sekiranya pembangkang memenangi pilihan raya umum ke-14 nanti (PRU14).

Malah, beliau turut terikut-ikut dengan perkhabaran oleh pihak tertentu yang sengaja menyebarkan maklumat bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin dicadangkan oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menjadi Perdana Menteri.

Sedangkan persefahaman sudah dibuat sebelum ini untuk ‘tidak menamakan sesiapa sebagai Perdana Menteri’ di kalangan pembangkang, sehinggalah menang pilihanraya.

Maknanya yang penting menang PRU14 dahulu dan melalui semangat setiakawan melantik Perdana Menteri dengan melihat banyak faktor, termasuk parti mana paling banyak memenangi kerusi Parlimen – kecuali parti DAP.

Dalam soal menamakan Perdana Menteri ini, Nik Nazmi hanya melihat kesalahan pihak atau parti sedangkan kenyataannya sendiri sebenarnya boleh membawa kepada tragedi “perpecahan” melibatkan gabungan pembangkang.

Dijangkakan di kalangan pembangkang, tiga parti terkuat untuk dapat mencalonkan pemimpin mereka sebagai Perdana Menteri ialah PKR, AMANAH dan PPBM.

Ini kerana DAP sendiri, khususnya Lim Kit Siang awal-awal mengatakan beliau tidak berminat menjadi Perdana Menteri.

Malah, begitu juga dengan Dr Mahathir.


Jadi kenapa Nik Nazmi memperkatakan isu Perdana Menteri ini mesti datang daripada PKR yang seolah-oleh mahu mengeruhkan persefahaman sebelum ini yang sudah dinyatakan oleh beberapa pemimpin PH, termasuk daripada PKR sendiri - Datuk Saifuddin Abdullah.

Memanglah pemimpin parti bebas membuat kenyataan namun, apakah Nik Nazmi peka dan faham dengan apa yang sedang diusahakan oleh PH mengenai Perdana Menteri mereka sejauh ini?

Kenapa beliau melompat lebih awal  dan menyalahkan pihak lain sedangkan pengajaran daripada majoriti pengundi Pakatan Rakyat semasa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) menunjukkan kekecewaan mereka dengan perpecahan di kalangan pakatan pembangkang.

Jika beliau dapat menghidu punca perpecahan pembangkang, kenapa beliau tidak cuba mengelak mengutarakan kenyataan yang akan mengukuhkan lagi  ‘mentaliti saling membangkang yang masih menebal’ dan menjadi punca  pakatan pembangkang gagal mengurus perbezaan prinsip secara matang?

JIka ditoleh kembali, pada 2015, Pakatan Rakyat yang ditubuhkan pada 2008 terkubur selepas PAS meluluskan usul memutuskan hubungan dengan DAP.

Parti Islam itu meluluskan usul putus hubungan politik dengan PKR selepas mendakwa parti reformasi itu mengkhianati perjanjian “tahaluf siyasi” pada Muktamar PAS ke-63 bulan lalu.

Malah kerana pertikaian itu, seolah-olah kerajaan Selangor pimpinan PKR kini sedang terumbang-ambing.

PH yang dibentuk menggantikan Pakatan Rakyat kini dianggotai oleh PKR, DAP, AMANAH  dan PPBM dan sedang berusaha membentuk persefahaman antara mereka.

Siapakah antara PKR, DAP, AMANAH dan PPBM yang sebenarnya menghadapi masalah dalaman yang teruk dan membuat kenyataan yang menunjukkan ‘mentaliti saling membangkang’ seperti diperkatakan oleh Nik Nazmi?

Semasa ucapan dasar Kongres Nasional Angkatan Muda Keadilan (AMK) di IDCC Shah Alam semalam, beliau menegaskan:  “Suka atau tidak, yang pasti majoriti pengundi yang memilih kita semasa PRU13 rasa kecewa, marah dan tidak berpuas hati dengan perkembangan parti pembangkang.”

Semalam juga, Nik Nazmi bijak pula menyeru Pemuda PKR agar melupakan kemelut yang berlaku dalam pakatan pembangkang sebelum ini, sebaliknya menjadikannya sebagai pengajaran.

Jika tahu kelemahan dan memerlukan semua pihak  fokus kepada PRU14, Nik Nazmi tidak sewajarnya menimbulkan isu siapa Perdana Menteri ketika ini.


Untuk seketika ini, daripada bercakap mengenai siapa Perdana Menteri, lebih baik Nik Nazmi menyelesaikan kemelut dalam AMK sendiri.

Ia tercetus  apabila seorang wakil Pemuda PKR mendesak pucuk pimpinan sayap itu, yang dipercayai dituju kepada Nik Nazmi Nik Ahmad, supaya melepaskan jawatan ketua sayap itu atas alasan gagal memperlihatkan kepimpinan efektif.

Wakil Pemuda PKR Melaka, Naqqiuddin Nazrin berkata, desakan itu dibuat susulan kegagalan Nik Nazmi menggalas tanggungjawab sebagai ketua apabila gagal turun padang menjelaskan isu-isu berbangkit kepada anak muda.

“Setakat ini saya boleh kata kosong. YB, saya minta maaf terpaksa cakap akibat YB tidak atur program anak muda akhirnya AMK dipandang lembik,” demikian kata Naqqiyuddin.

Dalam kedudukan sebegini adalah lebih baik Nik Nazmi menyelesaikan kemelut dalaman AMK terlebih dahulu daripada mengkritik parti lain yang kononnya mempunyai ‘mentaliti saling bangkang’.

Beliau sewajarnya faham bahawa jika dalam organisasi AMK sendiri wujud ‘mentaliti saling bangkang’, bukanlah sesuatu yang pelik jika ada perbezaan pendapat antara pembangkang, iaitu organisasi yang lebih besar dan berbeza dalam banyak perkara.

Namun dengan mengisytiharkan Anwar atau Wan Azizah sebagai layak menjadi Perdana Menteri secara terbuka, Nik Nazmilah yang dilihat watak sebenar yang mempunyai ‘mentaliti saling bangkang’.

Ini kerana secara kolekstifnya sebelum ini sudah dipersetujui oleh pemimpin pembangkang agar isu siapa Perdana Menteri ‘disejukkan dahulu’ sementara waktu.

Atau apakah Nik Nazmi sengaja sdsuruh atau diminta supaya memanaskan semula gelanggang membincangkan isu Perdana Menteri di kalangan pembangkang yang kelak membuka ruang kepada BN/UMNO untuk mengatur strategi menyerang semua pembangkang?

Apakah kepimpinan PKR memang sengaja merancang ke arah ini? 

No comments: