Saturday, December 24, 2016

FELDA – Saham FGV, Isa Samad, Hutang & Perumahan Ancam Peneroka


Membaca pendapat Naraza Muda - Pengerusi Hal Ehwal FELDA PAS dan Mazlan Aiman mendekatkan kita kepada masalah dan perkembangan sebebenar dalam agensi itu mutakhir ini.

Walaupun kedua-duanya berada dalam dua gerakan berlainan – Naraza dalam PAS dan Mazlan, iaitu Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) pula berjuang melalui AMANAH, namun mereka menuju ke satu arah – memperbaiki dan menjamin masa depan FELDA yang lebih baik.

Nazara menyentuh isu berkitan perkembangan perkembangan terkini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melupuskan semua pegangan saham FELDA Global Ventures Holdings Berhad (FGV) yang menurut beliau menambahkan lagi keluh resah terhadap kedudukan saham syarikat itu yang mula diniagakan sejak 2012 .

ANAK pula  menuntut  lima perkara kepada kerajaan  untuk diberikan perhatian yang dikatakan menyumbang kepada berlakunya kepincangan, salah urus dan penyelewengan membabitkan projek FELDA seperti terkandung dalam Laporan Jabatan Audit Negara.

KWSP kini dilaporkan terpaksa melupuskan pemilikan saham dalam FGV berdasarkan prinsip mereka mengamalkan tahap piawaian tadbir urus korporat yang tinggi menerusi dasar yang teguh pada kawalan risiko dan peruntukan aset strategik.

Walaupun peneroka FELDA memiliki hanya sekitar 2.5 peratus kedudukan dalam keseluruhan saham FGV, ia  sudah pasti akan memberi kerugian dan kebimbangan masa depan saham mereka berikutan langkah itu.

Prestasi saham FGV sejak dilancarkan
Peneroka FELDA hanya ditawarkan 800 unit saham dengan terpaksa membuat pinjaman daripada intitusi kewangan.

Kini  masuk empat tahun di mana mereka masih membayar pinjaman setiap bulan secara potongan daripada hasil pendapatan jualan buah sawit atau getah mereka gara-gara saham ini.

Mana janji Perdana Menteri untuk menjadikan peneroka FELDA menjadi sebahagian golongan yang berpendapatan tinggi setanding dengan negara maju setelah penyenaraian FGV?

Pertanyaan dikemukakan Naraza juga ialah, apakah  durian runtuh RM15,000 setiap peneroka FELDA sebelum penyenaraian FGV dulu satu langkah mengunci peneroka FELDA untuk membiarkan FELDA dibuat sesuka hati oleh pemimpin negara?

Naraza...RM15,000 untuk kunci peneroka?
Berikutan KWSP terpaksa menjual semua ekuiti FGV yang mereka miliki secara beransur-ansur sehingga tidak memilikinya lagi, kesannya sudah pasti amat besar kepada mereka yang memiliki saham berkenaan.

KWSP sudah mengesahkan bahawa ia tidak lagi memegang apa-apa kepentingan saham dalam FGV, malah kenyataan Jabatan Hal Ehwal Korporat KWSP -  dana persaraan - itu memantau prestasi ekuiti FGV sejak beberapa tahun dan secara beransur-ansur menjual pegangan sahamnya.

Datuk Seri Najib Razak yang menjaga FELDA walaupun tugas itu seperti diuruskan  oleh Datuk Razali Ibrahim, iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, persoalannya ialah ialah jika KWSP sudah hilang kepercayaan kepada FGV, bagaimana pula nasib peneroka FELDA?

Tidakkah masalah yang berlaku sekarang turut mengaitkan Najib?

Hakikatnya, kesemua mereka bimbang bimbang mengenai kedudukan keseluruhan FGV, tanah seluas 360,000 hektar milik FELDA sebelum ini yang sudah diserahkan kepada FGV.

Sedangkan sebelum ini peneroka FELDA banyak mendapat faedah daripada hasil tanah ini, antaranya peruntukan pembangunan sosial berjumlah RM60 juta setahun.

Tanah ini juga mendatangkan hasil kepada kumpulan RM1.2 hingga RM1.8 bilion setiap tahun. Namun selepas  diserahkan kepada FGV, FELDA dan peneroka sudah hilang satu aset yang bernilai buat mereka.

Apakah kerajaan peduli? Apakah pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN) peduli?

Naraza berbepndapat, kesannya kepada kumpulan sangat ketara, juga kepada peneroka, menyebabkan ada kumpulan mereka terpaksa berdemonstrasi di hadapan pejabat pengurusan kerana menuntut bayaran hasil jualan sawit mereka.

Sebelum ini mereka merasai bayaran itu secara tunai dan tidak tertangguh, tetapi kini pengurusan terpaksa meminta penangguhan dua minggu sehingga sebulan untuk melunaskan bayaran.

Isa Samad...Pengerusi FELDA.
Urus tadbir pengurusan tanam semula banyak juga menghadapi masalah. FELDA sebelum ini mengaku 60 peratus pokok sawit mereka sudah tua dan perlu urusan penanaman semula segera bagi mengekalkan pengeluaran hasil sawit dan getah. 

Mazlan menyentuh pengumuman kerajaan mengenai Pelan Memperkasa FELDA yang bakal di umum Perdana Menteri hujung bulan ini,
Menurutnya, ANAK menggesa dan merayu ketegasan Perdana Menteri khususnya mengenai langkah langkah segera ekoran Laporan Jabatan Audit Negara berkaitan isu-isu kepincangan, salah urus dan dakwaan penyelewengan dalam projek FELDA seperti dibangkitkan.
Berikutan itu, ANAK menuntut perkara berikut:
1.    Agar kontrak Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi FELDA yang akan berakhir 31 Dis 2016 ini tidak di sambung lagi. Juga siasatan terhadap Isa sepanjang menjadi Pengerusi FELDA, Pengerusi FGV, Pengerusi FELDA Holding dan pengerusi anak-anak syarikat seperti yang dilaporkan kepada Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mesti diteruskan dan tindakan undang-undang dilaksanakan.
2.   Perlu ditubuhkan Suruhanjaya Diraja mengenai kedudukan FELDA dan FELDA Global Venture Holding selain audit bebas di wujud dan menjalankan pemeriksaan rapi kepada perjalanan FELDA, FGV dan semua anak syarikatnya. Suruhanjaya ini diminta mengumumkan hasil siasatan mereka setelah mendapat perkenan Yang Di Pertuan Agong. Ia bagi memudahkan pihak berotoriti untuk melakukan pendakwaan dan mengheret mereka terbabit ke muka pengadilan. 
3.    Kerajaan mesti mengotakan janji menyiapkan 11,000 unit perumahan Gen erasi Kedua FELDA yang terbengkalai. Ini  selaras dengan janji Perdana Menteri ketika membentangkan bajet beberapa tahun lalu untuk projek 20,000 unit rumah Gen 2. 
Selain itu, ANAK mahu diwujudkan tender terbuka untuk menyiapkan rumah terbengkalai, bukan runding terus kepada 'kroni' yang membuka ruang kepada amalan rasuah dan penyelewengan. Malah, ANAK sedia mendedahkan maklumat dalaman ada syarikat diberi projek ini secara runding terus.


Apakah laporan polis dan SPRM diambil tindakan?
4.  Amalan membayar pendapatan hasil sama ada peneroka yang bersama FELDA atau mengusahakan kebun secara persendirian tapi masih menjual hasil di Kilang FELDA, di buat segera atau seperti dahulu. Pada ketika ini, ujarnya lagi, pembayaran bukan sahaja lambat tetapi memberi kesan teruk terhadap kehidupan seharian peneroka.
5.    Kerajaan perlu mengkaji dengan serius isu Hutang Peneroka dan Kos Tanam Semula yang mencecah RM100,000 ke atas. Perkara ini menjadi pertanyaan serta menimbulkan rasa tidak puas hati di kalaangaan penerika. Persoalannya, bagaimana angka hutang begitu tinggi? 
Berikutan itu, suatu panel khas dan bebas mesti dibentuk untuk membuat siasatan dan mengemukakan mekanisme terbaik menangani hutang peneroka. 
Pada ketika ANAK mengalu-alaukan Pelan Memberkasakan FELDA hasil pembentangan interim makmal pemantapaan FELDA Oktober lalu yang sudah memasuki memasuki fasa kedua kepada aspek pengurusan dan perladangan, ANAK berharap masalah yang membelenggu agensi ini dapat dimatasi dengan baik.
Apapun, seperti kata Naraza, apakah jaminan kerajaan untuk menyelesaikan masalah yang melanda FELDA, FGV dan peneroka?
Apakah pelan yang diumumkan itu akan berjaya mengatasi masalah agensi dan peneroka FELDA?
Apakah kerajaan akan bertegas untuk mengekalkan Isa selama beberapa tahun lagi menerajui FELDA? Apakah dengan mengekalkan beliau UMNO dan kerajaan berkeyakinn Isa boleh menyelesaikan semua masalah yang sedang melanda?
Bagaimana dengan laporan Polis dan SPRM terhadap Isa? Apakah akan diumum dan diadakan tindakan undang-undang?
“Peneroka FELDA yang kebanyakannya sudah berumur hanya mampu melihat pemimpin mereka menguruskan FELDA. Dulu dengan harapan agar pemimpin mereka mampu mengekalkan kecemerlangan FELDA tetapi kini harapan itu sudah terhakis, “ tegas  Naraza.

Siapa pemimpin yang menguruskan FELDA kalau bukan Perdana Menteri dan orang yang dipercayainya?

Ternyata mereka sejauh ini mengecewakan, malah ada yang mengatakan mereka ini pengkhianat kepada hasrat dan nasib peneroka. 

No comments: