Wednesday, February 11, 2009

MAHFUZ JOLOK SARANG TEBUAN

Wah-wah berkokok lagi orang ini.

Seperti biasa ikut sedap mulutnya!

Isu derhaka: UMNO dicabar bertindak ke atas Anuar Musa, PM Abdullah, demikian disarankan pemimpin PAS yang selalu tersasar, bukan tersasul.

Dia tidak lain daripada Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar.

Kata Mahfuz, Barisan Nasional (BN) terus menggunakan strategi kotor, cuba merampas hak perundangan yang diizinkan melalui perlembagaan negara apabila menghalang sistem mahkamah yang diadili Pakatan Rakyat terhadap kesahihan pelantikan Menteri Besar dan kerajaan BN di Perak.

Jika tindakan Pakatan Rakyat tidak benar dan tidak izinkan tindakan undang-undang dalam bentuk seperti itu beliau mencabar Umno-BN terlebih dahulu mengambil tindakan undang-undang terhadap Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Tan Sri Annuar Musa terhadap Kebawah Duli Tuanku Sultan Kelantan pada tahun 1993 yang menabalkan Tengku Ibrahim sebagai Sultan Kelantan.

Katanya, ia juga berlaku kepada Tan Sri Mohd Yaakob yang membuat perarakan menyerahkan memorandum kepada Sultan Kelantan dan meminta Sultan Kelantan turun daripada takhta.

"Saya juga mencabar tindakan undang-undang diambil terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang telah menimbulkan krisis terhadap Sultan Terengganu yang juga Yang di-Pertuan Agong dalam kes pelantikan Menteri Besar Terengganu," tegasnya seperti disiarkan harakahdaily.net hari ini.

Begitu juga tambah beliau, tindakan undang-undang perlu diambil terhadap pihak Standard Charted Public Bank (laporan oleh harakahdaily,net ini silap fakta di sini – bukan Standard Charted Public Bank tetapi Standard Chartered Bank Malaysia Berhad (SCBMB) ) yang telah mengheret Almarhum Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke mahkamah supaya menjelaskan hutang.

Menurut beliau, jika mengikut pandangan Umno-BN perbuatan pihak bank itu merupakan satu penghinaan terhadap Raja-raja Melayu tetapi mengapa pada waktu itu Umno tidak marah dan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak bank.

Justeru, beliau berharap supaya pihak Umno-BN jangan mempolitikkan isu mencabar kesahihan Menteri Besar dan kerajaan BN sebagai satu bentuk pendurhakaan.

Sebaliknya kata beliau itu merupakan hak yang diizinkan dalam negara ini.

Beliau meminta Umno-BN tunjukkan kejujuran dan jangan cuba menuduh Pakatan Rakyat telah durhaka terhadap Tuanku Sultan.

Kita tengok apa reaksi Annuar, Abdullah dan Standard Chartered nanti.

Silap-silap mulut celupar beliau akan kena tutup rapat.

No comments: