Saturday, August 1, 2009

ALANGKAH RUGI MENJADI MELAYU

http://hamdantaha.blogspot.com

Saya masih ingin membicarakan isu Teoh Beng Hock kerana di Perak sekarang, isu inilah yang diguna-pakai untuk menarik minat orang ramai hadir ke ceramah-ceramah yang dianjurkan oleh DAP, PAS dan PKR. Mereka jadikan isu ini dengan menuduh UMNO (bagi saya orang Melayu) sebagai pembunuh dan pihak yang bertanggungjawap. Sebenarnya ini sudah melampau, mereka sudah terlebih kurang ajar. Mereka cuba membangkitkan kebencian ke tahap bahaya kepada UMNO, POLIS, SPRM dan Kerajaan walaupun isu ini sedang dalam proses mahkamah dan masih dalam siasatan.

Saya juga bersimpati dengan kematian Teoh Beng Hock, tetapi tidak bolehkah kita tunggu sehingga kes ini diselesaikan? Saya hendak bertanya kepada parti-parti politik Cina, akhbar-akhbar Cina, juga pada PAS dan PKR, sejauhmanakah pembelaan dibuat sekiranya ia berlaku dikalangan orang MELAYU? Berapa ramai yang akan tampil untuk membela? Apakah MCA, Gerakan, DAP dan PKR akan menjadi sebegini hebat membela dan berapa ramai yang akan tampil berdemonstrasi dan menyerah MEMO bantahan atau mendesak supaya Suruhanjaya DiRaja ditubuhkan? Adakah MCA, DAP dan Gerakan akan dilihat sebagai HERO?

Saya masih tidak lupa pada tahun 2005, dimana kononnya ada tahana warga Cina yang telah dipaksa berbogel dan ketuk ketampi oleh anggota Polis wanita semasa didalam tahanan. Aksi tersebut telah dirakam dan gambar tersebut menjadi isu besar terutama dalam Parti Cina dan terpampang di dada akhbar-akhbar Cina, sehinggakan Menteri Dalam Negeri terpaksa ke negara China bagi menjelaskan isu tersebut walaupun siasatan belum dijalankan. Masihkah anda ingat? Semua itu berlaku kerana desakan melampau MCA, DAP dan Gerakan termasuklah suratkhabar Cina, Harakah dan Suara keADILan.

Semasa itu, macam hendak 'KIAMAT' Malaysia mereka lakukan. UMNO dan Polis menjadi mangsa dihina dan dimaki hamun, akan tetapi bila siasatan telah selesai dijalankan ternyata gadis yang terlibat bukan warga China atau gadis Cina tempatan, tetapi GADIS MELAYU! Saya ulang lagi TETAPI GADIS MELAYU! Tetapi malangnya menjadi MELAYU di negara MELAYU, kerana apabila MELAYU kes ini terus senyap! Mana perginya 'SIALAN' MCA, Gerakan, DAP, PKR, PAS, NGO serta akhbar-akhbar Cina? Terus senyap dan sunyi!! Semua 'SIALAN' ini berdiam diri kerana mangsanya adalah MELAYU. Maksud saya ialah kejadian yang menimpa MELAYU, tidak ramai yang berasa sensitif termasuk UMNO dan NGO MELAYU. Apatah lagi Anwar 'KEPARAT'! Tetapi bila kes orang Cina dan India, seolah-olah hari sudah mahu 'KIAMAT' mereka kerjakan.

Kita jarang mahu berpolitik untuk mempertahankan apa yang benar dan nyatakan apa yang salah. Akan tetapi kita berpolitik untuk meraih undi dan kemenangan untuk kelompok kita sahaja. Isu hanya akan diambil dan dimainkan jika ianya menguntungkan dan senyap jika ianya merugikan kerana boleh menyebabkan kehilangan undi. Walaupun isu itu benar tapi merugikan, kita akan berdiam diri, senyap, tidak berani untuk tampil menjadi hero. Inilah politik 'HARAM JADAH' namanya.

Cuba kita tengok dan kaji berapa banyak surau-surau dan masjid-masjid yang telah dicerobohi demi pembangunan? Berapa ramai bukan ISLAM tampil untuk mempertahankannya? Mana DAP, PKR, MCA, Gerakan, MIC dan suratkhabar Cina? Tapi orang Islam akan tenang menerimanya. itulah sikap terpuji orang MELAYU.

Tetapi apabila ada kuil, tokong atau gereja hendak dirobohkan bagi tujuan yang sama, satu Malaysia malah sampai ke tahap satu dunia akan jadi kelam kabut. Huru-hara semua akan tampil untuk membuat kenyataan. Semua parti politik Cina dan India, juga PKR malah suratkhabar Cina akan memainkan isu itu seolah-olah Kerajaan Malaysia telah mengdiskriminasikan orang bukan Islam dalam negara ini.

Kerajaan Malaysia dituduh tidak mengamalkan kebebasan beragama dan UMNO lah yang akan menjadi mangsanya. Pelbagai tuduhan dilemparkan sehingga tidak cukup didalam negara, dijaja pula ke tahap antarabangsa semata-mata untuk meraih simpati. Tak ker 'SIALAN" kerja-kerja mereka ini? Sedangkan dibanci seluruh Malaysia, jumlah kuil (hindu kecil dan besar), tokong buddha dan gereja jika dicampurkan, sudah pasti akan melebihi jumlah Masjid dan Surau.

Jumlah kuil hindu sahaja sudah mengalahkan jumlah Surau dan Masjid berkali ganda. Dan yang malangnya, penduduk majoriti di Malaysia adalah orang MELAYU. Dari segi hukumnya, sudah tentu kita orang MELAYU mahukan jumlah Masjid dan Surau yang lebih berbanding kuil, tokong dan gereja jika kita mengambil kira faktor sejarah dan hak keistimewaan yang termaktub dalam perlembagaan tetapi ianya tidak begitu.

Beginilah nasib satu bangsa yang namanya MELAYU yang tinggal di bumi MELAYU. Kita terlalu berlembut untuk menjaga hati orang lain sehingga kita dipijak dan dikebumikan oleh bangsa lain dengan senang hati. Sehinggakan hati sendiri terguris, tidak siapa yang ambil peduli. SEDARLAH WAHAI MELAYU!! Bangkitlah kita dari tidur!! Jangan kita biarkan mereka memperbodohkan kita!! BERSATULAH!! Ingatlah wahai pemimpin UMNO, supaya jangan takut atau tunduk dengan MCA, Gerakan dan MIC. Ingatlah wahai pemimpin PAS serta MELAYU didalam parti PKR!! Janganlah kamu menjadi 'BARUA dan KUDA' pada DAP!! Ayuh bangkit kita BERSATU terutama golongan muda..

Wallahua'lam

No comments: