Saturday, November 12, 2016

PPBM Sah Sertai Pakatan Harapan, DAP Bukan Masalah - Dr Mahathir


Sekali lagi usaha The Star untuk menggagalkan usaha Pakatan Harapan mengumpulkan parti pembangkang gagal. itu namanya KANTOI!!!

Sah sudah bahawa Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memang ingin menyertai Pakatan Harapan.

Berucap di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini, Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad mengesahkan partinya memang ingin menyertai Pakatan Harapan.

Beliau menafikan dakwaan kononnya Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin keberatan menyertai Pakatan Harapan, kerana ingin bekerjasama dengan PAS.

“Memang niat kita untuk bersama dengan parti lain dalam Pakatan Harapan. Ini keputusan PPBM. Tak betul sama sekali (dakwaan) yang menentang perpaduan Pakatan Harapan dan PPBM adalah Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Dia bersama-sama saya setuju yang kita akan menyertai Pakatan Harapan secara langsung,” katanya disambut tepukan gemuruh lebih 1000 hadirin.

Amat  nyata permainan akhbar The Star dan kolumnisnya, Joceline Tan sekali lagi gagal dalam membuat onar terhadap Pakatan Harapan.


Jelas The Star berbohong dalam ramalannya seprti pernah dilakukan terhadap Perdana Menteri dan Menteri Besar Terengganu sebelum ini.

Menurut akhbar itu semalam, rancangan untuk menandatangani 'perjanjian kerjasama' antara Pakatan Harapan  dan PPBM  pada konvensyen hari ini  mungkin tidak akan menjadi kenyataan ketika ini.

The Star mengatakan Muhyiddin meminta penangguhan dan tiada kenyataan langsung  Muhyiddin mengenai perkara itu.

Joceline mengatakan Presiden PPBM yang sebelum ini telah bersetuju untuk turut serta, dipercayai telah meminta penangguhan kerana inginkan lebih banyak masa untuk berfikir tentang kerjasama yang dirancang.

Malah menurutnya pendirian Muhyiddin itu bakal  memberi tamparan hebat kepada konvensyen Pakatan Harapan.

Blog Lawi Ayam mengulas perkara itu berkata seperti biasa, Joceline yang gemar memetik sumber mengatakan Muhyiddin mulanya bersetuju dengan rancangan itu pada mesyuarat dengan pemimpin tertinggi Pakatan Harapan pada petang Selasa.


Bagaimanapun, sehari selepas mesyuarat itu, Muhyiddin diberitakan berucap pada satu ceramah di Sijangkang, Kuala Langat, di samping Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru,  Dr Rani Osman dan Ahli Dewan Undangan (Adun) Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi dari PAS. ADUN Kota Anggerik, Yaakob Sapari (PKR), juga menjadi salah seorang penceramah.

Menurut  Joceline,  keesokan harinya, Muhyiddin telah menghubungi pemimpin Pakatan Harapan bagi meminta penangguhan perjanjian kerjasama, bagaimanapun beliau menekankan bahawa beliau tidak mempunyai masalah dengan kandungannya. Difahamkan Muhyiddin mahukan  lebih banyak perbincangan dengan pemimpin Pakatan Harapan mengenai hubungan mereka dengan DAP dan AMANAH.Apakah laporan Joceline melalui akhbar yang dimiliki MCA itu untuk menggambarkan bahjawa PPBM menolaj AMANAH dan DAP?

Apakah The Star berusaha membawa perkhabaran buruk bahawa PBBM tidak dapat duduk semeja dan bekerjasama antara mereka?

Apakah kerjasama sementara seperti ditunjukkan pada pilihan raya kecil dua Parlimen – Sungai Besar dan Kuala Kangsar – sebagai sesuatu yang sudah berakhir?

Joceline turut menyebut bahawa  Muhyiddin lebih berminat untuk membentuk pakatan pembangkangnya sendiri yang terdiri daripada PPBM, PKR dan PAS.

Dengan penafian apa yang disebutkan oleh Joceline dan The Star itu jelas pendirian PPBM tidak ada masalah untuk bekerjasama dengan sesiapa.

Tanpa menamakan sesiapa, Dr Mahathir mengecam pihak yang menjadikan DAP sebagai alasan untuk tidak menyertai Pakatan Harapan.

“Jangan kata tidak mahu sertai (Pakatan) kerana DAP.

Saya dulu musuh ketat Lim Kit Siang (Ketua Ahli Parlimen DAP), tetapi itu hal kecil berbanding menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak,” katanya.

Dr Mahathir berkata beliau gembira melihat perpaduan parti komponen Pakatan Harapan yang ditunjukkan dalam konvensyen hari ini.

“Saya kagum tengok ramai yang hadir. Selepas ini, saya harap PPBM diterima dalam Pakatan Harapan untuk bersama-sama (melawan BN),” katanya.

Malah, beliau berkata tiada masalah untuk menyokong reformasi – slogan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menentangnya lebih dua dekad lalu – yang disambut dengan laungan “Reformasi” daripada para hadirin.

Sebaik Mahathir menamatkan ucapannya dan turun dari pentas, sejumlah hadirin melaungkan “bebas Anwar” berulang kali sebelum diminta pengerusi majlis supaya bertenang.

No comments: