Monday, September 5, 2016

Patriotisme Rakyat Bukan Kerana Tugu Negara Indah Atau Sebaliknya....


Tanpa diperindahkan Tugu Negara menjadi Taman Tugu pun rakyat tetap sayang dan cintakan negara.

Patriotisme yang ada dalam diri rakyat bukan kerana ada Tugu Negara yang indah atau sebaliknya.

Malah, tanpa melawat Tugu negara pun rakyat tetap cintakan negara.

Sekadar yang ada sudah cukup. Jangan sampai ada pula pendapat yang mahu dirobohkan yang sudah ada itu.

Najib seperti tidak peka akan  timbulnya  kontroversi mengenai kewajaran tugu itu dikekalkan atau sebaliknya.

Ini  kerana Tugu Negara  menggambarkan makhluk hidup dianggap haram dalam Islam yang sedang diperkatakan.

Tugu Negara dibina bagi mengenang jasa pahlawan yang berjuang untuk keamanan dan kemerdekaan negara terutamanya sewaktu ancaman komunis. Berdiri megah di dalam kawasan Tugu Negara ialah salah sebuah arca tembaga berdiri terbesar di dunia. Ia diukir dalam tahun 1966 oleh Felix de Weldon yang juga merupakan pengukir monument Iwo Jima di Washington.

Terdapat tujuh ukiran tembaga manusia di atas batu asas berbentuk segi empat panjang. Setiap ukiran melambangkan satu dari tujuh kualiti: keberanian, kepimpinan, pengorbanan, kekuatan, kesengsaraan, perpaduan dan kewaspadaan.

Ukiran paling atas di bahagian tengah memegang bendera Malaysia. Ia diapit di kiri dan kanan oleh dua lagi askar yang kedua-duanya bersenjata. Ukiran di sebelah kiri bersenjata senapang mesin manakala sebelah lagi memegang rifel dan bayonet.

 
Isu tugu serta arca ini menjadi perhatian umum selepas timbalan mufti Perak Zamri Hashim menulis dalam sebuah akhbar mengenai binaan patung seperti burung helang di Langkawi adalah haram kerana menyerupai haiwan hidup.

Memetik hadis Nabi Zamri berkata ijmak seluruh ulama mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah menetapkan haram membina atau membuat replika patung yang lengkap bagi benda bernyawa seperti manusia atau binatang.

“Malah, jika sudah dibina wajib dirobohkan, manakala membinanya atau membuatnya adalah dosa besar,” tulisnya dalam sisipan “Ibrah” di Berita Harian pada 2 September lalu.


Tugu Negara adalah patung gangsa menyerupai sekumpulan tentera dengan satu daripadanya memegang tiang bendera mengibarkan Jalur Gemilang.

Seelok-eloknya kekalkan ia begitu jika mahu dikekalkan.

Malah, kalau diperindahkan pun,  tahap patriotisme rakyat tidak akan menjadi berlipat ganda.

Malah, jika dibelanjakan RM650 juta untuk mengindahkan Tugu Negara dan sekitarnya untuk menjadikan kawasan itu sebagai taman hutan hujan dalam bandar, ia akan mendatangkan perbahasan dan kesan yang berbagai.

Rakyat melihat kepada apa untungnya setiap sen perbelanjaan negara terhadap mereka.

Dalam keadaan negara berdepan cabaran ekonomi dan masalah kewangan yang gawat, perbelanjaan untuk perkara yang ‘kurang mendesak’ tidak wajar disebut pun.

Apalagi Perdana Menteri, Mohd Najib Razak kini yang dipalitkan dengan berbagai ‘skandal kewangan’, pengumumannya untuk memperindah kawasan sekitar Tugu Negara di Kuala Lumpur dengan belanja sebanyak RM650 itu juta itu ditafsirkan dalam berbagai bentuk.

Najib perlu mengelakkan membuat kenyataan yang menaikkan kemarahan rakyat dan ‘memualkan’.


Kata Najib, apabila taman itu siap nanti setiap pemimpin dunia yang mengadakan lawatan rasmi ke negara ini akan dipelawa menanam pokok sebagai sebahagian daripada jadualnya.

"Salah satu ciri global city (bandar raya global) ialah pembangunan masyarakat dalam sesebuah bandar raya menuju kepada kemudahan riadah. Kemudahan green lungs (kawasan hutan). Sebab itulah bandar raya London sinonim dengan Hyde Park, Central Park sinonim dengan New York.

"Jadi saya ingin suatu hari nanti, Taman Tugu ini sinonim dengan Kuala Lumpur yang bertarafglobal city," katanya.

Kata Najib walaupun Khazanah sudah menetapkan konsep taman itu agensi berkenaan masih terbuka kepada maklum balas orang ramai mengenai bagaimana hasilnya kesudahannya nanti.

Jadi, maklum balas daripada rakyat ialah jangan diteruskan projek yang dicadangkan oleh Perdana Menteri semalam.

Benar seperti kata Pemuda PAS Wilayah Persekutuan bahawa tiada keperluan untuk projek itu pada masa ini.

“Kitaran krisis ekonomi juga dijangka bakal berlaku pada tahun 2017/2018. “Maka, apa perlunya kerajaan dan agensinya membelanjakan peruntukan yang besar untuk projek yang tidak berimpak tinggi tersebut?” kata Ketuanya Khairil Nizam Khirudin.

Beliau turut bimbangan bahawa  ia akan mengulangi “kegagalan” projek dusun bandar di Jalan Bellamy yang berdepan masalah dan keraguan kewangan, seperti dilaporkan Laporan Ketua Audit Negara 2012.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan suntikan dana itu untuk projek di kawasan seluas 66 ekar itu semalam, yang sebahagian besarnya (RM500 juta) akan dibiayai Khazanah Nasional.

Sebahagian besar projek itu akan dibiayai Khazanah Nasional yang memperuntukkan dana sebanyak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata "hutan tropika mini dalam bandar raya" itu akan menjadi sebahagian daripada ikon utama Kuala Lumpur.

Berucap merasmikan projek Taman Tugu di Tugu Negara hari ini Najib berkata fasa pertama akan siap pada pertengahan 2018.

"Hutan tropika mini dalam bandar raya" itu akan menjadi sebahagian daripada ikon utama Kuala Lumpur dan fasa pertama akan siap pada pertengahan 2018.

Bagi Khairil Nizam, adalah baik peruntukan sama diagihkan kepada sektor rangsangan ekonomi yang lebih besar.

Berdasarkan kenyataan media,  projek itu akan melibatkan pemuliharaan 1,000 pokok dan penanaman lebih 5,000 lagi pohon dari hutan hujan Malaysia. Laluan pejalan kaki juga akan dibina untuk menawarkan akses kepada taman itu, termasuk melalui stesen KTM Komuter Bank Negara, dan melalui KL Sentral melalui beberapa mercu tanda.

Di samping itu, kemudahan lain seperti gerai makanan dan minuman, taman permainan kanak-kanak, tempat acara dan kemudahan pendidikan akan dibina serta terbuka kepada orang ramai. 

Selain Khazanah, beberapa rakan kongsi projek itu ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (Frim), Jabatan Alam Sekitar, Persatuan Pencinta Alam Malaysia dan lain-lain lagi.

Projek itu dijangka siap sepenuhnya pada 2020.

Hakikatnya, rakyat tidak memerlukan projek transformasi kawasan Tugu Negara kepada taman rimba kota atau akan dikenali sebagai Taman Tugu adalah antara usaha menjadikan ibu kota Kuala Lumpur setaraf bandar raya negara maju.

Tidak perlulah meyakinkan rakyat bahawa projek yang diterajui Khazanah Nasional Berhad itu bakal mengubah kawasan hutan terbiar seluas 26.7 hektar di belakang Tugu Negara menjadi taman rimba kota dengan pelbagai kemudahan.

Bukan itu prioriti rakyat ketika ini.

Dalam keadaan rakyat yang terhimpit kini, kerajaan Barisan Nasional sewajarnya meletakkan kepentingan rakyat terlebih dahulu bukan  untuk bersaing dengan bandar raya lain atau memuaskan hati pemimpin asing yang datang ke negara ini.

Najib tidak usah fikir atau berharap kedatangan pemimpin luar untuk menanam pokok di kawasan berkenaan.

Soal penting untuk ketika ini ialah apakah perut rakyat dapat di kenyangkan,  anak-anak boleh bersekolah dengan tenang selain keperluan harian berada dalam kawalan.

Untuk program mengindahkan bandar raya sebagai tarikan pelancongan, banyak lagi cara dapat dilakukan.

Selain itu apakah imej negara kita kini bersih dan apakah ekonomi kita mampu bersaing dalam keadaan dunia yang semakin gawat.

Cukup-cukuplah dahulu dengan projek mega yang boleh dipersoalkan oleh rakyat kerana jika BN kalah pilihan raya, projek yang dirancang dan tidak berfaedah akan tetap dihentikan.

Daripada berkhayal dengan perkara yang belum tentu mendapat sokongan rakyat, eloklah Perdana Menteri memikirkan projek yang boleh melegakan perasaan dan kehidupan rakyat, daripada membuat pengumuman yang menjemukan.


Najib bagaikan sengaja mengundang protes rakyat dan jangan menghukum rakyat tidak tentu pasal jika mereka turun ke jalan raya di bandar raya kerana memprotes pembangunan yang tidak mendatangkan keuntungan kepada mereka seperti taman hutan hujan dalam bandar sekitar Tugu Negara ini.

No comments: