Sunday, July 5, 2009

DAP mengenepikan PAS di Pulau Pinang

Oleh: Tarabulsi_2008 (tranungkite.net)

Berikut adalah pandangan saya kenapa saya melihat PAS sudah bertemu cabang tiga; iaitu samada nak ikut jalan terus iaitu kekal dalam PR atau belok kiri untuk bergabung dengan UMNO atau pun ambil u-turn untuk balik ke asal dengan berjuang bersendiri-sendiri.

Dalam perbualan saya dengan rakan-rakan dalam PAS, jelas PAS kini punyai tiga golongan; iaitu yang mahu terus kekal dalam PR dengan bermatlamat untuk hapuskan UMNO, yang rasakan kedudukan orang Melayu dan agama Islam tergugat dan mahu bergabung dengan UMNO untuk menyelamatkan keadaan, dan yang mahukan PAS berpatah balik dan meneruskan perjuangannya secara bersendirian tanpa mengkompromi prinsip perjuangannya dan hanya takut kepada Allah SWT.

Euphoria dari kejayaan yang dicapai parti-parti pembangkang pada pilihanraya umum ke-12 dan harapan tinggi suatu alternatif kepada BN telah muncul apabila gabungan PR diwujudkan sudah berubah setelah hanya setahun kepada situasi yang tidak menentu dan agak rapoh yang mengugat kestabilan serta keutuhan gabungan PR.

Selisih faham telah timbul pada awal-awal lagi, malah belum pun sebulan selepas ditubuhkan PR. Di Kedah terdapat kerajaan negeri yang baru yang ditunjang oleh PAS telah membawa masuk PKR dan DAP untuk menganggotai kerajaan negeri. Tapi di Pulau Pinang, DAP yang menjadi tunjang kerajaan negeri telah mengenepikan PAS.

Sikap DAP yang mengenepikan PAS di Pulau Pinang itu membuat bukan sahaja ramai ahli PAS tersentak, tetapi ramai juga orang Melayu yang mula ingat kembali bahawa DAP itu sebenarnya adalah parti ektremis Cina yang selama ini amat anti Melayu dan anti Islam.

Di Perak, satu lagi negeri yang jatuh ke tangan pembangkang telah juga berlaku kekecohan pada awalnya di kalangan parti-parti gabungan PR. DAP membantah apabila Tuanku Sultan Perak dalam berpegang kepada perlembagaan negeri yang menetapkan Menteri Besar mesti dari keturunan Melayu dan beragama Islam. Akhirnya DAP terpaksa terima ADUN PAS sebagai Menteri Besar telah memilih Ahmad Nizar dari PAS sebagai Menteri Besar.

Sikap DAP ini membuat sesetengah ahli PAS bertambah curiga tentang kebijaksanaan untuk terus "berkawan dengan iblis (DAP)" dengan bermatlamat mengulingkan UMNO.

Di Selangor belang masing-masing parti pembangkang tidak begitu ketara. Namun begitu PAS terkebil-kebil apabila Hassan Ali diketepikan untuk jawatan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.

Kalau kita melihatnya tanpa prasangka, sebenarnya gabungan PR sejak awal lagi memperlihatkan percakaran terutamanya antara DAP dan PAS. Dan kalau kita tinjau detik-detik permulaan itu dengan minda yang terbuka, kita mungkin akan menyedari bahawa gabungan PR lebih berpremiskan niat untuk menghapuskan UMNO. Menghapuskan UMNO menjadi dorongan yang utama.

Malangnya emosi kebencian terhadap UMNO terlalu menyerlah. Bermakna DAP, PKR dan PAS bergabung atas premis emosi. Maka tidak ada perbincangan pada awal-awal lagi untuk mengkompromikan pendirian, pegangan serta prinsip perjuangan antara DAP, PKR dan PAS yang begitu ketara perbedaannya.

Bila PR dipersetujui, DAP kekal sebagai parti ekstremis Cina yang memperjuangkan kepentingan kaum Cina dan yang amat membantah prinsip negara Islam dan pelaksanaan hukum hudud yang menjadi tunjang perjuangan dan kekuatan PAS.

DAP melihat PR itu peluang untuk menerajui gabungan pembangkang dan memesongkannya ke arah pencapaian kepentingan kaum Cina. Dalam pada itu DAP dan PKR punyai persamaan dalam prinsip perjuangan Malaysian Malaysia serta pegangan kepada sekularisma.

PAS pula telah menaroh harapan agar melalui gabungan dengan DAP dan PKR itu, kaum bukan Islam akan hilang takut mereka dan menjadi lebih senang terhadap perjuangan PAS untuk memartabatkan Islam.

Seperti yang sudah saya sebut di atas, tidak ada perbincangan secara berterus-terang untuk menyelesaikan terlebih dahulu perbedaan pendirian masing-masing parti dalam PR. Maka tidak hairan apabila belum sempat sebulan telah timbul kegeseran apabila DAP bersama PKR mendesak PAS supaya gugurkan perjuangan Islamnya. Ini menambahkan lagi kebimbangan di kalangan sesetengah ahli PAS yang khuatir PAS nanti akan terpaksa mengkompromikan perjuangan Islamnya.

Malah semakin hari semakin tidak kedengaran dari mulut pemimpin-pemimpin PAS tentang perjuangan untuk melaksanakan hudud dan menubuh negara Islam. Maka kelihatan PAS sudah mengkompromikan perjuangannya untuk memartabatkan Islam demi untuk teruskan kerjasama dengan DAP dan PKR. Malah sudah kedengaran dari beberapa kerat pemimpin PAS yang berkata waktunya belum tiba untuk melaksanakan hudud dan menubuh negara Islam. Bukankah ini sama seperti hujah-hujah pemimpin UMNO?

Bila PKR dibanjiri oleh tokoh-tokoh handal dari kaum Cina dan India yang telah melompat masuk dari parti-parti komponen BN, dan tindak tanduk DAP dengan sokongan PKR di Pulau Pinang, Perak dan Selangor kelihatan semakin lebih mengutamakan kepentingan kaum bukan Melayu.

Isu pemberian tanah kepada kaum Cina, isu tindakan menghapuskan tadika Pekemas, isu larangan azan, isu membuang papan tanda nama jalan yang mengandungi tulisan jawi, isu meritokrasi dll. Dengan isu-isu perkauman ini maka bukan saja kelihatan Islam itu terjejas, tetapi kedudukkan kaum Melayu tergugat.

Usaha semua pihak dalam PR untuk memastikan agar terus dapat undi Cina dan India telah memberi gambaran yang menankutkan kepada ramai orang Melayu, iaitu jikalau PR memerintah kelak, orang Melayu mungkin akan dipinggir an didiskriminasikan seperti yang berlaku di Singapura.

Harus diingat DAP itu satelit PAP Singapura. Dan harus diingat juga bahawa Melayu dan Islam itu tidak boleh dipisahkan. Selagi Melayu berkuasa seperti yang sepatutnya sebab Melayu kaum majoriti, selagi itulah Islam kekal punyai kedudukan istimewa sebagai agama rasmi.
Bila kedudukan Melayu tergugat, maka kedudukan Islam secara otomatis akan turut akan tergugat.

Dengan itu timbullah pendapat bahawa demi memastikan Melayu terus berkuasa, kemaraan DAP dan PKR perlu disekat. Dari kepercayaan bahawa kuasa Melayu dan kedudukan Islam tergugat itu lah yang mendorong sesetengah pemimpin PAS memirkan kemungkinan untuk bergabung dengan UMNO dalam suatu kerajaan perpaduan demi mempertahankan kuasa Melayu dan kedudukan Islam.

Sejak awal lagi memangnya ada golongan dalam PAS yang tidak berapa selesa dengan PR. Golongan ini berpegang teguh kepada prinsip perjuangan untuk memartabatkan Islam, melaksanakan hukum hudud dan menubuhkan negara Islam.

Perasaan kurang selesa golongan ini meningkat menjadi takut apabila timbul bermacam isu tentang Islam yang dibangkitkan oleh DAP dan PKR terutamanya bila DAP dan PKR mendesak PAS gugurkan perjuangan Islamnya.

Golongan ini juga setelah lama rasa pahit maung dan bisa pengkhianatan UMNO terhadap perjuangan Islam tidak mahu sebarang kerjasama dengan UMNO. Maka golongan ini sekarang mahukan PAS membuat u-turn dan kembali ke pangkal jalan; iaitu kembali memperjuangkan Islam itu secara bersendiri-sendiri.

Dalam pada PAS nampak telah berpecah kepada tiga "mazhab" sekarang ini, maka musuh-musuh yang nyata dan yang dalam selimut pun ambil kesempatan untuk mengkucar-kacirkan lagi kekecohan dalaman PAS itu.

Saya berpendapat adalah perlu diadakan muzakkarah antara pemimpin atasan PAS untuk memastikan semula misi dan halatuju perjuangan parti.

Perlulah diambilkira bahaw majoriti yang memasukki PAS didorong oleh perjuangan PAS untuk memartabatkan Islam, melaksanakan hudud dan menubuhkan negara Islam. Oleh itu premis perjuangan PAS ini patut dijadikan asas pertimbangan dalam muzakarah tersebut.

Perlu ditanya adakah perjuangan PAS untuk memartabatkan Islam boleh dicapai melalui PR?

Perlu juga ditanya adakah perjuangan Islam PAS itu boleh dicapai melalui gabungan dengan UMNO. dan perlu ditanya lagi adakah perjuangan PAS itu akan tercapai dengan kembali bersendiri-sendir seperti dulu kala dan berserah kepada Allah SWT untuk menentukannya.

Kenyataan Presiden PAS sudah menutup segala kemungkinan untuk bergabung dengan UMNO sebenarnya tidak menyelesaikan masalah. Yang boleh menyeleasaikan masalah adalah mengadakan muzakarah.

Setelah bertemu cabang tiga, maka ada tiga pilihan bagi PAS. Maka eloklah dilakukan muzakarah serta solat sunat istikharah untuk memperolehi petunjuk dari Allah SWT.
e
Allahu Akbar !!! Allahu Akbar !!! Allahu Akbar !!!

No comments: