Thursday, October 20, 2016

Irmohizam Desak Polis Hanya Demi Politik, Publisiti Murahan...

Budiman datang memberikan sokongan morak kepada Jamal.
Inilah politik orang baru dalam UMNO hari ini.

Dan cara bertindak politik seperti inilah antara sebab sesetengah pihak cukup menyampah dengan pemimpin UMNO!

Akibat bersimpati dan cuba mempertahankan seseorang dengan mengatakan penganjur Bersih 5 juga harus ditahan susulan penahanan Ketua UMNO  Bahagian Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos, dapat dlihat sebagai tindakan terdesak..

Jelas ia pendapat tidak bijak dan usaha mendapatkan publisiti secara murahan.

Ber "andai" atau menyebut "jika" adalah tindakan  tidak matang bagi Anggota Parlimen Kuala Selangor, Datuk Irmohizam Ibrahim.

Irmohizam yang melonjak naik di era Datuk Seri Mohd Najib Razak menjadi Perdana Menteri dengan mendapat berbagai kedudukan.  jangan berlebih-lebih dengan mengatakan penganjur Bersih 5 wajar ditahan, "jika" Jamal disiasat mengikut Akta Hasutan 1948.

Dalam satu kenyataan semalam, Irmohizam berkata, ini kerana konvoi Bersih lebih ketara mengheret orang ramai untuk berhimpun sambil berdakwah untuk membenci kerajaan.

Irmohizam...politik tidk matang
Rasanya menggunakan perkataan berdakwah untuk membenci kerajaan juga tidak tepat.

Sedangkan, hakikatnya, kita semua belum tahu apa yang akan dilakukan oleh polis terhadap Jamal kerana pemimpin gerakan anti-Bersih, yang ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pagi semalam direman dua hari.

Ia  bagi membantu siasatan berhubung entri berunsur hasutan yang dimuatnaik di laman sosial.

Selain kenyataan dalam Facebook itu, perintah tahanan reman itu diperoleh bagi membantu siasatan yang dijalankan melibatkan tiga kesalahan lain.

Kesalahan yang disiasat termasuk mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan, Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah, Seksyen 504 kanun sama atas kesalahan menggugat keamanan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. 

Turut ditahan Presiden Pertubuhan Mesra Setiakawan Malaysia (PMSM), Mohd Azli Jaafar yang didakwa mengendalikan laman facebook milik Jamal.

Pasukan Bukit Aman semalam dalam proses mengambil keterangan kedua-duanya di IPD Dang Wangi.

Tindakan Irmohizam berbeza dengan kenyataan Ahli Parlimen Sungai Besar Budiman Mohd Zohdi yang turut  hadir di IPD Dang Wangi bagi memberikan sokongan terhadap penahanan Jamal,

Budiman yang  turut hadir ke IPD itu turut mengulas mengenai penahanan Jamal tetapi menyerahkannya  kepada perundangan negara.

“Saya hadir bagi memberikan sokongan moral kepadanya dan saya yakin kita mempunyai sistem perundangan yang adil,” katanya.

Ini yang dikatakan cara mengulas dan memberikan pendapat secara matang. Menyerahkan kepada perundangan dan tidak mendesak polis..

Irmohizam kalaupun tidak berpuashati sepatutnya menyerahkan kepada kebijaksanaan polis untuk bertindak.

Kenapa mesti menekan polis dan cuba menganggu siasatan mereka?

Apakah Irmohizam lebih bijak daripada polis dalam menggendalikan kes Jamal? Atau apakah Irmohizam sangat bersimpati dengan gerakan Baju Merah?

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh sudah memaklumkan bahawa Jamal ditahan berkaitan tindakan kumpulan anti-Bersih di Teluk Intan dan Sabak Bernam.


Polis bertindak kerana ada laporan polis di mana pada 11 Oktober lalu, laporan polis terhadap Jamal dibuat kerana kenyataan di laman sosial Facebook yang berbau ugutan mengenai rusuhan kaum 13 Mei akan berulang.

Jamal bagaimanapun  menafikan memuatnaik kenyataan itu dan mendakwa ia dari akaun palsu.

Persoalannya apakah siasatan polis berkaitan kenyataan mengenai ‘ugutan rusuhan kaum 13 Mei akan berulang’ sebagai suatu perkara kecil?

Sedarkah Irmohizam mengenai perkara ini dan dalam soal mahu menuduh atau menghjukum Bersih 5 itu haknya.

Tetapi mendesak polis tidak adil kepada pasukan keselamatan kita dan dilihat melampau.

Mengenai Bersih 5, Irmohizam berkata kita akan melihat lebih banyak insiden perpecahan rakyat dan pencabulan keharmonian negara.

Bersih 5 hanyalah medium untuk pembangkang berpolitik yang secara zahirnya murni pada mata rakyat (sedangkan) hakikatnya meninggalkan kesan kotor kepada kesejahteraan negara, katanya.

Irmohizam berkata, sekiranya himpunan itu diteruskan, ia berkemungkinan turut mengundang ancaman pengganas seperti Daesh yang mensasarkan tempat tumpuan ramai.

"Jika perhimpunan ini dibenarkan di bawah Akta Perhimpunan Aman 2011, maka kerajaan perlu pertimbangkan juga Akta Majlis Keselamatan Negara," katanya.

Ancaman pengganas yang akan mensasarkan tempat tumpuan ramai?

Dari mana Irmohizam mendapat maklumat itu? Polis sendiri tidak menyebutnya.

Apa yang menyebabkan Irmohizam begitu terdesak dan bimbang kumpulan pengganas seperti Daesh akan menggunakan peluang itu untuk menyerang?

Bagaimana dengan perhimpunan lain, termasuk perhimpunan Baju Merah dan perhimpunan rasmi oleh kerajaan?

Tidak yakin dengan polis menjaga keamanan?
http://bcp.crwdcntrl.net/5/c=5593/b=34380172

No comments: