Friday, July 29, 2016

Obama, DOJ, FBI Percaya ‘DR M & THE GANG’ Gara-Gara ‘TEORI LEMBU’...


(Menjawab Tulisan Raja Petra Kamarudin Bertajuk ABU KASSIM CAUGHT IN HIS OWN WEB OF DECEIT)

“The first thing that came to mind is that the US was acting based on the complaint lodged by Tun Dr Mahathir Mohamad’s hirelings, Khairuddin Abu Hassan and Matthias Chang. After all they did travel to the US to lodge a complaint about 1MDB losing RM42 billion. That was no secret.

“But then would the US not have to first check with the Malaysian authorities whether the complaint is legitimate before taking action? There may be a complaint lodged by Khairuddin and Matthias but they still need to check the veracity of this complaint.”

“...a police report was lodged against ex-MACC Chief Abu Kassim Mohamed, ex-Bank Negara Governor Zeti Akhtar Aziz, and ex-Attorney General Abdul Gani Patail. These are the three people said to have been secretly working with the US authorities to try to bring down the Malaysian Prime Minister.”

Itu kata Raja Petra melalui tulisannya bertajuk di atas.

Tidak pula diketahui rupa-rupanya pentadbiran  Presiden Barack Obama dan juga Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ), termasuk Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat  ini bodoh dan mudah dutarik hudingnya ‘macam lembu’.

Boleh ditarikke mana-mana arah yang 'tuannya' suka.Siapa tuannya? Tun Dr Mahathir Mohamadlah, siapa lagi?

Itulah keadaannya terjadi dengan Amerika Syarikat sekarang. Mungkinkah apabila presiden negara itu berganti nanti, akan terus ada orang Malaysia yang terus berpengaruh dan mampu ‘menarik hidung’ pemimpin Amerika Syarikat itu.


Ada pendapat mengatakan tindakan yang diambil oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) yang mengumumkan langkahnya mahu menyita atau merampas harta ‘tiga serangkai’ Rabu lalu, kerana Amerika Syarikat terpengaruh dengan usaha kumpulan yang mahu menjatuhkan Perdana Menteri.

Secara khususnya ia kumpulan lima atau enam orang diketuai oleh 'orang tua yang baling pinggan pun sudah tidak pecah'.

Maknanya Washington tertarik dengan rancangan menjatuhkan Datuk Seri Mohd Najib Razak daripada mengekalkan hubungan intim mereka untuk berpengaruh di Asia Tenggara dan negara Islam?

Untuk atau kerana apa?

Apakah kerana Najib ‘penglima negara Islam’ yang menentang Yahudi?

Apakah dengan duit RM2.6 bilion yang katanya tidak habis dipakai dan dipulangkan itu  mampu melawan Yahudi, seperti yang disebut oleh Datuk Aziz Kaprawi, orang kuat Najib dalam UMNO?

Apakah Washington bimbang dengan kekuatan Najib yang boleh menghancurkan Yahudi, khususnya di Amerika Syarikat di mana ‘lobi Yahudi’ menjadi penentu dasar dalam negara dan dasar luarnya?

Sedangkan hakikatnya Malaysia kini sedang bersama-sama dengan negara Islam lain, termasuk Arab Saudi sedang berusaha memerangi Tentera Negara Islam (ISIS). Ini dibuktikan dengan kehadiran tentera Malaysia pada latihan bersama di Asia Barat baru-baru ini.
  

DOJ dikatakan bersengkongkol dengan Dr Mahathir,  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan and Datuk Matthias Chang yang menyebabkan jabatan itu membuat pendirian untuk menyita harta, termasuk milik anak tiri Najib, Reza Aziz.

Malah, FBI pun ikut jadi lembu – bodoh - percaya dengan Dr Mahathir bahawa Najib mesti dijatuhkan.

Cara terbaik ialah dedahkan penyelewengan dan pengubahan wang secara haram.

Selama 20 bulan Dr Mahathir bercakap mengenai 1MDB, akhirnya Obama, DOJ, FBI dan yang sewaktu dengannya,  akhirnya minggu lalu baharu mereka percaya cakap Dr Mahathir.

Bagus benar ‘teori lembu’ ini. Mudah difahami dan dipercayai...

Dr Mahathir berjaya mempengaruhi DOJ kerana adanya tiga serangkai yang membantunya iaitu bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz,  Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kasim Mohamed yang akan bersara pada usia 55 tahun serta bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail.


Ketiga-tiga mereka menjadi perhatian apabila Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun semalam (26 Julai 2916) membuat laporan di Balai Polis Dang Wangi dengan mendakwa Zeti terlibat dalam satu konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri serta kerajaan.

Ketiga-tiga mereka mereka didakwa memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk kepada FBI.

Mereka ini sanggup menjadi ‘barua’ Dr Mahathir -  kalau mengikut teori lembu yang dicipta oleh pihak yang berusaha mempertahankan Najib - tanpa boleh membezakan antara isu pemindahan wang secara haram dengan ‘kuasa politik’.

Mereka tidak boleh menjadi rasional kerana melihat 1MDB dalam konteks kuasa politik dan bekerja keras mempertahankan Perdana Menteri, walaupun nama Najib tidak disebut langsung oleh DOJ.

Apa yang diperkatakan oleh DOJ semata-mata isu kewangan – pengubahan wang secara haram, songlap dan ‘bergumbira’.

Pada 25 Julai lalu, Abu Kassim mengesahkan agensi berkenaan menjalin kerjasama dengan FBI Amerika Syarikat berhubung siasatan terhadap 1MDB. Katanya lagi, pihaknya sedang menyiasat seorang ahli perniagaan yang dikatakan menipu 1MDB, dan turut terlibat dengan pengubahan wang haram sebelum membawanya ke Amerika Syarikat.

“Pihak Amerika Syarikat meminta pertolongan dan kita hanya menjalankan kerja sepertimana digalakkan dalam Konvensyen Pencegahan Rasuah Pertubuhan Bangsa Bersatu. (Di bawah konvensyen itu)…mana-mana agensi perlu memberi kerjasama dan sokongan apabila berhadapan dengan jenayah melibatkan beberapa negara,” katanya.

Bagaimanapun, kerjasama itu hanya ditumpukan kepada kemungkinan perbuatan penyelewengan dan pengubahan wang haram oleh seorang ahli perniagaan yang dikatakan menipu 1MDB.

Berdasarkan kenyataan Abu Kassim mengakui ada berhubung dengan , Pemuda UMNO  jadikan alsan untuk membuat laporan polis.

Jika Obama dan DOJ sanggup jadi lembu kepada Dr Mahathir, FBI juga tidak terkecuali nampaknya.

Seolah-olah Dr Mahathir yang menjadi ‘tuan lembu-lembu Amerika Syarikat’ itu begitu berkuasa dan boleh mempengaruhi mereka untuk menyita harta mereka yang rapat dengan Najib.

Walaupun Dr Mahathir tidak bermain golf dengan Obama pada musim banjir di Malaysia pada 2014, dia mampu mempengaruhi Presiden Amerika Syarikat itu.

Mungkin Obama sudah lupa bahawa Dr Mahathir antara pemimpin yang lantang mengkritik dasar luar negara itu.

Malah pertelingkahan bekas Perdana Menteri itu dengan Najib Presiden Al Gore pada 1998 dikatakan era terburuk hubungan Malaysia-Amerika Syarikat.

Lembu-lembu Amerika Syarikat ini juga mungkin lupa bahawa Dr Mahathir mengkritik  Yahudi pada persidangan Kemuncak Pertubuhan Negara Islam kali ke -10 yang diadakan di Putrajaya pada 16 Oktober 2003, yang mengejutkan banyak negara Arab yang mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel.

Cepat sungguh lupa, bukan hanya ‘Melayu Mudah Lupa’ tetapi lembu-lembu Amerika Syarikat itu juga mudah lupa ‘ropanye’ (rupanya).

Kita bernasib baik sebab tidak ada ‘lembu’ di Malaysia. Sebab itu kita tidak dicucuk hidung oleh Dr Mahathir.

Ramai pemimpin UMNO, termasuk Pemuda UMNO, mereka tidak mudah diheret seperti Obama, DOJ dan FBI yang ‘bodoh macam lembu’ itu.

Dan kalau ada pun lembu di Malaysia, mereka berlainan sedikit kerana memakai kaca mata hijau (istilah yang digunakan oleh Tan Sri Sanusi Junid ketika menjadi Menteri Pertanian).

Walaupun memakan rumput  (bukan dedak) sudah mati atau kering yang berwarna kelabu tetapi mereka tetap sendawa panjang kerana kenyang.

Kenyang? Kerana bukan kerana DEDAK tetapi  ‘memakan RUMPUT BERWARNA HIJAU’!!!!! 

No comments: