Thursday, July 28, 2016

Rafidah Beri Ingatan - Kepimpinan Bermula Dari Rumah


Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz mengingatkan bahawa isu kepimpinan pada semua peringkat seharusnya bermula dari rumah.

Tanpa merujuk kepada mana-mana pihak, Rafidah berkata seorang pemimpin yang baik akan memimpin keluarga dan anak-anaknya terlebih dahulu.

“Maafkan saya, hanya ada seorang lelaki di atas sana (PM) tetapi terdapat 30 juta kita di bawah,” kata Rafidah.

Tidak dapat dipastikan sama ada ucapan Rafidah merujuk kepada keluarga perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang sebelum ini dikaitkan dengan skandal kewangan 1MDB.
  
Riza (kiri) dn Jho Low (kanan)
Minggu lalu Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) menamakan empat individu, termasuk anak tiri Najib, Riza Aziz dalam tuntutan samannya bagi merampas aset yang didakwa dibeli menggunakan dana firma pelaburan negara itu.

Akhbar The Weekend Australia turut melaporkan persengketaan keluarga itu apabila seorang lagi anak perempuan tiri Najib, Azrene Soraya Abdul Aziz secara terbuka membidas abangnya Riza.

Malah bekas Pengarah Urusannya, Tim Leissner sekali lagi dikaitkan dengan urusan perniagaan yang 'meragukan' di Malaysia.

Dalam perkembangan terkini, saman lebih AS$519 juta (RM2.4 bilion) difailkan Primus Pacific Partners terhadap Goldman Sachs Group Inc mengancam mengheret ahli keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak walaupun tiada kaitan dengan 1MDB.

Primus Pacific yang merupakan pemegang saham terbesar Malaysia EON Capital Bhd sebelum ia dibeli Hong Leong pada harga AS$1.6 bilion, mendakwa Goldman Sachs memujuk lembaga EON Capital mengupahnya sebagai penasihat kewangan, dengan memutar belit dan menyembunyikan konflik kepentingan.

Goldman dan bekas pengarah urusan, Tim Leissner didakwa membelakangkan tanggungjawab mereka sebagai penasihat kewangan EON Capital, dengan menggunakan maklumat sulit untuk membantu Hong Leong membeli EON pada harga lebih rendah..

Leissner (paling kiri) dan Najib (dua dari kanan)
http://avn.innity.com/rt/?cb=1469174815&a=2379&e=8760Salah seorang adik Najib berkhidmat sebagai ahli lembaga, manakala seorang lagi adiknya adalah pengerusi firma pelaburan yang dilantik sebagai penasihat bank itu, menurut Primus Pacific dalam saman itu yang dilaporkan oleh Bloomberg.

Menurut Rafidah, kepimpinan berjalan di semua peringkat.

“Jangan cakap mengenai kepimpinan perdana menteri, atau menteri. Kepimpinan bermula di rumah. Jika kita ibu bapa yang baik, dan pemimpin dalam keluarga, mereka akan bentuk anak-anak yang baik.

“Jika kamu memiliki pemimpin yang baik dalam organisasi sosial, dalam apa jua pertubuhan (atau) organisasi kerajaan, organisasi ini dapat berjalan tanpa masalah,” kata Rafidah dalam sesi soal jawab selepas melancarkan majlis Anugerah JenamaPaling Kukuh Malaysia di Kuala Lumpur semalam.
  
Bekas ahli parlimen Kuala Kangsar itu juga mengingatkan bahawa seorang pemimpin tertinggi negara mewakili jutaan rakyat.

“Jadi, berhati-hati apabila anda bercakap tentang kepimpinan. Kepimpinan adalah mengenai melihat diri kita sendiri. Kita mempunyai lingkaran pengaruh. Tetapi kecenderungan di dunia hari ini, seorang pemimpin berada di atas.

Terdahulu, buat julung kalinya lebih 20 jenama terunggul di Malaysia pada tahun ini diberi penghargaan berdasarkan kajian BAV (Brand Asset Valuator).

Jenama tersebut merangkumi 10 kategori iaitu institusi perbankan, insurans, automotif, syarikat telekomunikasi, makanan dan minuman, infrastruktur dan asset, kecantikan, peruncitan dan penyiaran.

Anugerah tersebut diberi berdasarkan kecemerlangan dan data terperinci yang telah dikumpulkan dari pengguna.

No comments: